Kezdőlap ÉT-TRENDEK Újra várják a vendégeket-Kecskeméti Gasztroegységek nyilatkoztak

Újra várják a vendégeket-Kecskeméti Gasztroegységek nyilatkoztak

A járványhelyzet sok mindenre negatívan hatott, a vendéglátást is erősen sújtotta. Országszerte, így Kecskeméten is minden szakmabeli nehéz heteket élt át. Az újranyitás óta javult a helyzet, de a vendégek száma csak lassan emelkedik.

Muszály vendéglő – magyaros konyha

Csáki Imre, a Muszály vendéglő tulajdonosa, valamennyi dolgozóját megtartotta, a karantén idején is nyitva maradtak. A kiszállításra helyezték a hangsúlyt, azzal próbálták túlélni a nehéz heteket.

– A vendéglátás a járvány előtt sem volt csúcson. Évek óta szakember utánpótlástól szenvedünk országszerte. A szakképzési rendszer össze sem hasonlítható a régivel, amikor még a mi generációnk tanult. Ráadásul a fiatalok zöme külföldön kamatoztatja megszerzett tudását, tapasztalatát. A járvány után ennyi szakemberre sem számíthatunk, szerintem még többen próbálnak majd szerencsét külföldön – vélekedett Csáki Imre, aki szakmáját tekintve felszolgáló.

– A karantén nagyon komoly veszteséggel járt a vendéglátósoknak. Volt, aki teljesen bezárt, elküldte a dolgozóit. Különösen azok, akik bérelt üzletben dolgoztak. Mi kitartottunk, kiszállítással próbálkoztunk, és valamennyi dolgozónkat megtartottuk. Így éreztem korrektnek, egyébként is nehéz jó szakemberhez jutni. Az újranyitást alig vártuk, bár a vendégek száma meg sem közelíti a korábbit. Még csak most jön a nyár, ami egyébként is alacsonyabb forgalmat jelent minden évben. Kiszámíthatatlan, hogy mit hoz a jövő, a következő hónapok – tette hozzá.

A járványhelyzet az élet számos területen hoz, hozott változást. Ez alól a vendéglátás sem kivétel.

– Szerintem új időszámítás kezdődik a vendéglátásban, és nem feltétlen pozitív értelemben. Új kihívások elé nézünk. Nem az ételen múlik majd a forgalom. Például sokan az otthon lévő gyerekek miatt maguk főznek, nem járnak majd étterembe. Emellett hatalmas drágulást tapasztalunk az élelmiszerpiacon. Jó 15 éve kezdődtek el a szakosodások, többen a kulináris élvezetekre, kalóriaszámlálásra, az allergiásoknak kialakított étrendre szakosodtak. Mi maradtunk a magyaros konyhánál, a vendégkörünket is inkább a férfiak határozzák meg, akik a finom, kiadós adagokat igénylik. Ezt a vonalat képviselnénk a jövőben is a napi ajánlatainkban – mondta végül.

Három Gúnár – Megújultak a szobák

Kecskeméten, a Hotel Három Gúnár és Rendezvényház a karantén idejére teljesen bezárt, az újranyitás óta lassan, de kezd visszatérni az élet az étterem és a rendezvényház falai közé.

– Nehéz heteken vagyunk túl, a dolgozóinkat fizetetlen szabadság küldtük. Május 4-ével mindenkit visszavettünk, aki tudott és jönni akart – részletezte Csizmadia László tulajdonos. – Első körben az éttermi rész indult be, majd a rendezvényház déli menüztetése és a szálloda. Örömmel tapasztaljuk, hogy most már érkeznek szállóvendégek, magyar családok és külföldi üzletemberek egyaránt. Nagyon várjuk, hogy végre rendezvényeket is tarthassunk, mivel azok jelentős tételt képviselnek a bevételeink között. Júniustól már 200 fő alatt lehet esküvőt tartani, csak korábban többen lemondták a bizonytalanság miatt. Bízunk benne, hogy mindenki visszatér. A zenés esteket, céges partikat is szeretnénk újra tartani, de ezeket még nem engedélyezték. A hozzánk tartozó Goose Bár sem a megszokott módon, táncos szórakozóhelyként üzemelhet, csak kisebb létszám mellett beülős, beszélgetős bárként – sorolta a tulajdonos.

A karantén egyetlen pozitívuma, hogy gyorsabban, zökkenőmentesebben valósulhatott meg a szállodai felújítás.

– Még a járványhelyzet előtt el kezdtük a szálloda 32 szobájának felújítását. A munkálatok mindvégig zajlottak, s mivel nem volt senki az épületben, így hatékonyabban, gyorsabban haladhattak a szakemberek. A megújult, megszépült szobákat már használatba is vehették a vendégek – jegyezte meg Csizmadia László, aki végül hozzátette, nagy kihívás elé néznek a nyáron. Bizakodnak, de minden a bevételtől, a vendégek számától függ.

Trabant – Bővítenék a teraszt

A fiatalok körében kedvelt Trabant nyitását is nagyon várták már a vendégek. A Szövetség téren lévő frissítőket és alkoholos italokat kínáló pub először a teraszt, majd a belső terét nyithatta meg.

– Mint minden vendéglátósnak, számunkra is nehéz időszakot jelentett a járványhelyzet miatt elrendelt korlátozás. Amíg lehetett nyitva voltunk 15 óráig, majd teljes bezárás következett – mesélte Várkonyi Gábor, aki feleségével közösen üzemelteti a pubot.

– Már a csökkentett nyitva tartási idő is érezhető volt a bevételek terén, jelentősen visszaesett a forgalmunk. Tudtuk, baj lesz. Csak abban bízhattunk, hogy mihamarabb túljut az ország a járványhelyzeten, és visszatérhetünk a megszokott mindennapokhoz. A teljes bezárás után sajnos nekünk is el kellett búcsúznunk a kollegáktól. Megállapodtunk velük, hogy mindenkit visszavárunk. Szerencsére május elején valamennyien vissza is tértek a csapatba. Hozzátenném, nemcsak a dolgozóink voltak megértőek és kompromisszumképesek, hanem az épület tulajdonosa is, akivel sikerült a bérleti díj csökkentésében megállapodnunk. Úgy érzem ebben a nem mindennapi nehéz élethelyzetben mindenki partner volt – részletezte Várkonyi Gábor.

A Trabantban elsőként a terasz nyithatott meg, mely már az első napokban megtelt.

– Nemcsak mi, hanem a vendégek is alig várták már az újranyitást. A heteken át tartó bezártság után mindenkinek jól esett a friss levegő, a társaság, a kimozdulás, a szórakozás. Ezt nálunk megtalálták. Szerencsére a pub adottságai megfelelőek az egészségügyi előírásoknak, a vendégek között tartható a kért távolság – sorolta.

Május második felétől, a belső tér megnyitásával tovább emelkedett a forgalom a Trabant is.

– Érezhető volt a forgalomemelkedés, és már az időjárásnak se voltunk kitéve. Belső terünk tágas, így könnyedén tudjuk ott is biztosítani a kért egészségügyi előírásokat, vendégeink így választhatnak, hol szeretnék elfogyasztani italaikat a hét bármely napján – tette hozzá.

A Trabant kora tavasszal, még a járványhelyzet előtt újult meg. A nyár is tartogat némi újdonságot, várhatóan a teraszrészt bővítik, mely a kellemes nyári estéken – reményeik szerint – teltházas lesz.

ARM-KECSKEMÉT