Kezdőlap ÉT-TRENDEK 70 éves a Bács-Zöldért

70 éves a Bács-Zöldért

Nehéz hónapokon van túl a kecskeméti székhelyű Bács-Zöldért. Először a járványhelyzet miatt kialakult munkaerő problémával, majd óriási fagykárral, azt követően hosszan tartó aszállyal, végül nagy esőzéssel kellett felvennie a harcot. A megmaradt gyümölcsei és terményei azonban nagyon szépek, és frissen kerültek piacra a vevők maximális megelégedésére.

A Bács-Zöldért hét évtizedes múltra tekint vissza, fő profilja a saját és integrált zöldség-gyümölcs termesztés és kereskedelem. Korábban magyar és külföldi tulajdonban volt, de ma már csak három magyar – a Bűdi, Gaál és Gulyás – család birtokolja a döntő tulajdonrészt. Bűdi Zsolt vezérigazgatói, míg Gaál György és Gulyás János a kereskedelmi igazgató posztot tölti be.

A Bács-Zöldért az ország ma már egyetlen Zöldértje, székhelye Kecskeméten található, de a vele szerződésben lévő gazdák az ország számos pontján termesztenek. Jelenleg hazai viszonylatban a legnagyobb összefüggő spárgaültetvénnyel bír. 50ha Kecskemét-Borbáson található.

A Bács-Zöldért termékkínálatában meghatározóak a gyümölcsök, melyeket elsősorban Kecskeméten és környékén, Borbáson és Szentkirályon művel, 50 hektáron kajszit, 50 hektáron szilvát, de jelentős tételt képvisel a cseresznye, az őszibarack, a meggy, a birs is. Az ültetvények döntően szuperintenzív művelésűek, 660-1200 fa/hektár darabszámmal a legkorszerűbb fajtaválasztékkal. Hét gyümölcsfaj 97 fajtájával dolgoznak. Amíg Kecskeméten konferenciákon értekeznek arról, hogyan lehetne újra meghonosítani a kajszit, a Zöldért tulajdonosai egyetlen fillér támogatás nélkül megvalósították.

Minden évben 20 hektáron intenzív paprikatermelést is folytat, modern technológiával. Többféle paprikafajtával kísérletez, van közöttük TV, kápia, pritamin és idén először almapaprika.

– Nálunk hagyománya van, hogy pedagógiai célzattal kísérletezünk egy-egy fajtával. Így már a minden szempontból legmegfelelőbb palántát tudjuk biztosítani a termelőinknek a nagyüzemi termeléshez – mondta Bűdi Zsolt vezérigazgató.

A Bács-Zöldért saját területen való termeléshez szezonálisan 200 embert foglalkoztat. A koronavírus járványhelyzet éppen a munkaerő terén jelentett nagy gondot a cégnek.

– Öt éve termelünk saját területen is. Mivel Kecskeméten nagyon nehéz kétkezi munkaerőt találni nagy létszámban, így erdélyi embereket foglalkoztatunk, akiknek szállást is biztosítunk a földekhez közeli tanyákon. Sokan már minden évben visszatérő dolgozóink – részletezte a vezérigazgató. – A járványhelyzet miatt nem tudtak jönni, így hirtelen, nagyon gyorsan kellett megoldást találnunk. Mi magunk sem gondoltuk, hogy az élet milyen különböző területeiről érkeznek majd munkavállalók. Az állásukat ideiglenes vagy véglegesen elvesztő pincérek, szakácsok, tanárok, autóiparban dolgozók jöttek nagy számban. Bármi meglepő, nagyon szép munkát végeztek, precízen ültették a közel egymillió tő palántát. Nem panaszkodtak, dolgoztak. Azóta már történt egy kis visszarendeződés, többen visszatérhettek munkahelyükre, és mi is fogadhattuk erdélyi munkatársainkat – tette hozzá.

A földeken jelenleg is tartanak a munkálatok. A spárgaszezon a végéhez közeledik. Érdekesség, hogy az alföldi homoknak köszönhetően a Bács-Zöldértnél szedik az országban a legkorábban a spárgát. A gyümölcsösöknél azonban javában tart a szezon.

Gyümölcseik mindig nagyon szépek, és jól eltarthatók, így pultállóak, a szállítást jól bírják.

– Sok év nemzetközi tapasztalatszerzése segítette, mely fajták a legellenállóbbak a szállításnak, ugyanakkor szépek és üdék. A magyar fajtákból a hagyományok miatt hagytunk meg néhányat, de a nyugat-európai technológia eredménye, hogy a német, a francia és olasz fajták sok esetben gazdaságosabban termelhetők – jegyezte meg.

Az időjárási anomáliák ellen minden termelő tehetetlen. Idén a sort a fagykár kezdte.

– Sajnos 100 százalékos a fagykárunk a kajszinál, és 50 százalékos a szilvánál. Ez óriási veszteség, kajszi szinte semennyi sincs, 50 hektáron tavaly 1,5 millió kiló termett, idén 1000 kiló. A fagykár az összes csonthéjast érintette. Ez az évszázad eddigi legnagyobb fagykára. A koronavírus miatt erről kevésbé szóltak a hírek, de a gazdák hatalmas bajban vannak. A fagykár után jött a 70 napos aszály, majd nagy esőzés. Szétrepedtek a cseresznyék, a meggyek. Én négy évtizede vagyok a szakmában, de ilyen rossz évet még nem tapasztaltam – hangsúlyozta.

A Bács-Zöldért termékeit korábban 90 százalékban exportálta, a belföldi piacra mindössze 10 százalékot szállított. Ez az arány tavaly megfordult. A termékek magas minőségének eredménye, hogy egyre több hazai áruházlánc vásárolja termékeit. A vásárlók részéről nagyon pozitív a visszajelzés. A cégvezetés részéről tudatos volt a döntés az export csökkentéséről, és a hazai piac bővítéséről. A Zöldért sohasem követte, sokkal inkább irányította a kereskedelmi trendeket. Most érezte elérkezettnek az időt arra, hogy a hazai vásárlóerő és igényszint végre a MINŐSÉGI élelmiszerek irányába fordul.

– A cég idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Az eredeti terv az lett volna, hogy méltó módon, széles körben a Hírös Héten ünnepeljük meg, de ez elmarad. Bízunk benne, egy év múlva még nagyobb örömmel és büszkeséggel gyújthatjuk majd meg a gyertyákat a hét évtized tiszteletére – mondta végül Bűdi Zsolt.