Kezdőlap Események A kuláküldözés áldozatainak emléknapja

A kuláküldözés áldozatainak emléknapja

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek Kecskemét főterén. Az országgyűlés 2012-ben az egykori kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává nyilvánította június 29-ét,  Péter és Pál napját, amely a betakarítás kezdetét jelentette, a parasztság ünnepként tekintett rá. A mai megemlékezésen beszédet mondott Varga László, nyugalmazott református püspökhelyettes, Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és dr. Mák Kornél a KDNP Bács-Kiskun Megyei és városi elnöke.

A parlament 2012. március 26-ai határozatában elítélte a magyar középparasztsággal szemben tanúsított kegyetlen üldöztetést és megkülönböztetést. A méltóságukban és emberségükben tönkretett gazdák és leszármazottaik iránti jelképes gesztus mellett az emléknap fontos célja, hogy a soron következő nemzedékek is megismerjék a kommunista rendszer működésének embertelenségeit, a magyar közép- és felső parasztság szenvedéseinek történetét. Kecskemét Önkormányzata 2012-ben állíttatott emlékművet a kuláküldözés áldozatainak emlékére, azóta minden évben Szemők Zsuzsanna szobránál, az Országzászlóval szemben, a volt ÁVO-s ‘kék ház’ tér felőli sarkán tartják a megemlékezést.

Varga László, nyugalmazott református püspökhelyettes, az emléknap és az emlékmű kezdeményezője köszöntőjében felidézte a napot, vagyis 1948. augusztus 20-át, amikor a Rákosi Mátyás Kecskeméten kihirdette a kuláküldözés-programját. Elmondta, mindig emlékezetes lesz számára ez a nap, hiszen tanúja volt a helyi eseményeknek, amikor először hangzott el a végzetes szó Rákosi szájából. Ezután indultak el a kuláküldözés évtizedei, majd a rendszerváltásig tartó megbélyegzés.

Soltész Miklós, a miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében elmondta, nem létezett külön parasztság és kulákság. Valójában volt egy fantasztikus közössége a nemzetnek, ami évszázadokon keresztül mindig előteremtette a nemzet kenyerét, élelmét hatalmas munkával és teszi ezt a mai napig. A kommunisták viszont üldöztek mindenkit, aki dolgozott és azoknak a vagyonára fájt a foguk, akik azt szorgalmas munkával teremtették elő.

Ezután Soltész Miklós, államtitkár, dr. Salacz László és dr. Zombor Gábor, országgyűlési képviselők, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és a városi vezetés képviselői valamint a megemlékezők a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjainak segítségével elhelyezték koszorúikat.

A megemlékezést dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnökének és a KDNP Bács-Kiskun Megyei és városi elnökének beszéde zárta.

Forrás: https://hiros.hu/