Kezdőlap Események A Lantos Családi Pincészet elkötelezett a minőségi borkészítés iránt

A Lantos Családi Pincészet elkötelezett a minőségi borkészítés iránt

A szőlő szeretete, a borkészítés szépsége a legtöbb soltvadkerti számára már gyermekként természetessé vált. A szőlőművelés és borkészítés különleges világában nőttek fel, szinte a kezdetektől adott volt számukra, hogy szüleik, nagyszüleik nyomdokaiba lépnek. Így volt ezzel Lantos Szabolcs is, aki nemcsak a borkészítés esztétikumát látja szakmájában, hanem a borkultúra, a borturizmus fontosságát is szívén viseli.

Soltvadkert termőföldje, klímája tökéletes a minőségi borok elkészítéséhez. A kisvárosban számos borászat készít kiváló minőségű nedűket, hozzájárulva és hirdetve ezzel az alföldi borok jó minőségét. Ezen az úton jár Lantos Szabolcs borász is, aki közel három évtizede dolgozik a szakmában. Borai, borkóstolói, gasztronómiai rendezvényei mind-mind az alföldi borok jó minőségét támasztják alá.

– Soltvadkerti gyerek lévén én is szőlész-borász családba születtem. Már kisgyermekként természetes volt számomra, a szőlőben való munka, a pincészetben való teendők. Felnőttként láttam át valóban a szakmai igazi küldetését, a monoton munka értelmét. A nagyszüleim után édesapám és testvérei örökölték meg a családi szőlőbirtokot. Sajnos édesapámat a 90-es években elvesztettük, édesanyámmal együtt vittük tovább a családi vállalkozást – elevenítette fel a kezdeteket Lantos Szabolcs, aki ma feleségével Lantosné Mayer Zsuzsannával közösen vezeti a családi vállalkozást.

Az 1980-90-es években mindössze 3 hektáron gazdálkodott a Lantos család. Ebben az időben a termést szőlőként és borként is értékesítették. Lantos Szabolcs az évek alatt folyamatosan képezte magát, és ma már 20 hektáron gazdálkodik a régi családi birtokon, valamint a hozzá vásárolt földeken, teljes egészében újratelepített, modernizált ültetvényekkel, melyek a magas minőség egyik fontos zálogát jelentik és kizárólag minőségi borokat készít.

– A minőségi ugrást a 2000-es években tettem meg. Akkor döntöttünk úgy, hogy megalapítjuk a családi borászatot. Nem volt segítségem, csak magamra számíthattam. Sok tanulóév, és tapasztalatszerzés után azonban sorra jöttek a sikerek, a borok komoly eredményeket értek el. – meséli Lantos Szabolcs.

– Nem könnyű ma a hazai borpiacon helyt állni. Telített a borpiac, igazán csak akkor érvényesülhet valaki, ha valami pluszt nyújt. A mi pincészetünk a vörösborok terén találta meg ezt. Míg az alföldi régióban elsősorban fehérborok és rozék készülnek, nálunk erős hangsúly került a vörösborok készítésére is. Gyümölcsös elegáns, harmonikus savú és testű vörösborokat készítek a birtokon termő szőlőkből: Kadarkából, Kékfrankosból, és a francia fajtákból is: a Cabernet Francból és Sauvignonból, valamint Merlot-ból. – részletezte a fiatal szakember.

– 2013-ban nyitottuk meg a Lantos Borház és Látványpincét Soltvadkerten, a Kecskeméti út közelében, ahol minden hétköznap nyitva tartó borbár, kávézó és borszaküzlet várja a betérőket. A borturizmus évről-évre egyre népszerűbb, a vendégek köre folyamatosan bővül, a Vadkerti-tóra érkező nyaralók is szívesen betérnek hozzánk.

A Lantos Borház a borkóstolók, borvacsorák mellett saját rendezvényeket is szervez, úgy, mint a Lecsó és Fröccs party-t, A Jazz és Grill Estet, valamint a Márton napi Mulatságot novemberben. Emellett ideális helyszín családi és céges rendezvények, esküvők számára is. Aki teheti, látogasson el hozzájuk!

Lantos Bor Kft.

Soltvadkert, Szent István utca 57.

[email protected]

www.lantosbor.hu