Kezdőlap Események A lokálpatrióta borász sosem félt a kihívásoktól

A lokálpatrióta borász sosem félt a kihívásoktól

Mészáros Pál szívügyének tekinti a Kadarka szőlő sorsát. A szekszárdi borvidék kultikus szőlőfajtáját nemcsak termeszti, őrzi a jövő nemzedékének, de két új Kadarka fajtát is kikísérletezett, melyek ideálisabbak és jobb termést eredményeznek a borvidék adta talaj- és klíma adottságok mellett.

Mészáros Pál szekszárdi szőlész-borász több mint 45 éve dolgozik a szakmában, országosan is elismert szakember. A hagyományok tisztelete mellett mindig meglátta a lehetőségeket, nem félt az újításoktól. Ennek eredménye, hogy mára a Mészáros Borház nemcsak a borkészítés területén nyújt kimagaslót, de példaértékű lokálpatriotizmusa megmutatkozik a vendéglátásban és a borvidék turisztikájában is. A megyeszékhelyre érkezőket borkóstolásra várja pincészetében, a négycsillagos, nemzetközi konyhát felvonultató Merops Szállodájában pedig hangulatos kikapcsolódást nyújt számukra. Munkáját családja is segíti: fia, Péter a borászat feladataiból veszi ki részét, míg lánya, Zsanett és felesége, Erzsébet a szállodát vezetik.

A Mészáros Borház jelenleg több mint 120 hektár szőlőültetvényen gazdálkodik a Szekszárdi borvidéken, Hidas-Petre, Bödő, Bodzási, Kerék-hegy, Malom oldal, Iván-völgy, Strázsa-hegy, Tót-völgy, Virág-hegy és Görögszó dűlőkben.

A Mészáros Borház vörös, fehér és rozé borai az elmúlt évtizedekben számos hazai és nemzetközi versenyen kaptak rangos elismeréseket. Az idei VinAgóra Nemzetközi Borversenyen az Ohmerops Cuvée 2017 bora kiemelt arany, míg a Grand Antiqua Cabernet Sauvignon 2016 bora nagy aranyérmet érdemelt ki, kategóriája legmagasabb pontszámát érte el, különdíjat kapott.

A szakmai elismerések kapcsán kiemelhetjük, hogy a Mészáros Borház elnyerte már az Év Pincészete díjat, a Legszebb Szőlőbirtok, Mészáros Pál pedig az Év Bortermelője megtisztelő címet. Mészáros Pál azonban valamennyi rangos díj közül – lokálpatrióta lévén – a legbüszkébb mégis arra, hogy eddig ötször nyerték el borai a Szekszárd Város Bora díjat.

Mészáros Pál 1974-ben kezdett el szőlőt termeszteni. Az évek alatt folyamatosan nőtt a szőlőbirtokainak mérete, később feldolgozót, pincészetet és borházat épített, majd a 2014-es években szállodát. Birodalma az évtizedek alatt bontakozott ki. A neves szakember elárulta, sosem gondolta, hogy végül ebben a szakmában köt ki. Agrárpályán tanult tovább, de az élet, a sors, vagy ahogyan ő fogalmazta, a karmája, mindig visszavitte a szőlőbe, a pincészetbe.

– Örülök, hogy így hozta az élet. Nagyon szeretem a munkám. A sikerekhez azonban az is hozzájárult, hogy mindig mertem lépni, nem féltem a kihívásoktól. Volt, hogy nagyot kockáztattam, de bejött! Jelenleg a bioborászat és a prosecco jellegű buborékos borok terén szeretnék előrébb lépni – jegyezte meg.

Mészáros Pál már gyermekként belekóstolt a szőlészet-borászat munkafolyamataiba. Sokat járt a szőlőben, árgus szemekkel figyelte nagyszülei, szülei ténykedéseit. Hamar rájött, hogy a borvidék jellegzetes szőlőfajtája, a Kadarka szép és jó, de sok a gond vele, munkaigényes és érzékeny a betegségekre.

– A hagyományok tisztelete fontos a számomra – hangsúlyozta, – ezért szerettem volna Kadarkát termeszteni. Azt idejekorán megtanultam, a jó évjárat mindig attól függ, milyen az időjárás, milyen a termés. Szerettem volna, ha nem lennék ennyire kiszolgáltatva, ezért saját Kadarka klónokat hoztam létre, melyek ideálisabbak a szekszárdi borvidék adta körülményekhez. A szőlőbirtokon volt egy tő Kadarka, mely még a filoxéra vész előtti évekből származott. Gyerekként mindig arról a tőkéről ettem, mert nagyon ízlett, édesebb volt mint a többi. Ezért ezt a családom, mindig megtartotta nekem. A rézsű szélén volt, így a Filoxéra nem bántotta. Kevesebbet termett mennyiségre, ezért nem szaporították. Én azonban úgy tekintettem rá, mint a Szent Grálra – árulta el Mészáros Pál.

Ebből a tőkéből klónozták az úgynevezett Mészi Kadarkát, melyet ma öt hektáron termeszt a szakember. A másik saját klónja, a Virághegyi Kadarka, mely mélyebb színű és magasabb a tannin értéke. Kadarka fajták a pécsi egyetem segítségével születtek meg. Mindkét fajta megkapta az állami elismerést. Ma a különböző Kadarkák mintegy 10 százalékát teszik ki a teljes szőlőterületnek.

Mészáros Pál azonban nemcsak új Kadarkákat alkotott, a kísérletezgetések sem állnak távol tőle. Így nemcsak vörös száraz Kadarka borok gazdagítják szortimentjét, hanem fehér, fűszeres Kadarkák.

Ez az év is hozott már újdonságokat. A járványhelyzet idején felújították a szálloda konyháját és felfrissítették az étlapot, erősítették a Gourmet vonalat. A vendégek részéről nagyon pozitív a fogadtatás.

Elérhetőség:

Mészáros Borház

Szekszárd, Kossuth Lajos utca 26.

Tel.: 06-30/303-3383

E-mail: [email protected]

www.meszarosborhaz.hu