Kezdőlap Események A miniszterelnökhöz és minisztériumokhoz fordultunk a kerékpározási pénzügyi támogatása érdekében

A miniszterelnökhöz és minisztériumokhoz fordultunk a kerékpározási pénzügyi támogatása érdekében

Több tízezer új kerékpározó által letekert mintegy 40 millió kilométert, évi 5000 tonnával kevesebb CO2 kibocsátást, ezek hatására egészségesebb lakosságot nyerhetne Magyarország, ha nemzetközi példák alapján kerékpárokra is fix kilométerdíj, illetve vállalati kerékpárvásárlási támogatás lenne elérhető.

A kerékpározást számtalan egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi előnye ellenére még nem támogatják úgy, mint a nagyobb helyigényű, lég- és zajszennyezés mellett fokozott balesetveszélyt és a mozgáshiányos életmód miatt egészségtelenebb autózást.

Ezen a gyakorlaton változtatna a Magyar Kerékpárosklub a tavasszal elkészült, nemzetközi példákkal alátámasztott tanulmány alapján, mely szerint a kerékpározás pénzügyi támogatása jelentősen növelné a kerékpárral közlekedők számát, így az egészségesebb és biztonságosabb környezet megteremtését.

Az Aktív Magyarország kormánybiztosság támogatásával, a KPMG, a Mobilissimus és a Magyar Kerékpárosklub együttműködésében készült tanulmányunkat elküldtük Orbán Viktor miniszterelnöknek, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető, Palkovics László innovációért és technológiáért felelős, valamint Varga Mihály pénzügyminiszternek, Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárnak, Révész Máriusz kormánybiztosnak és Vitézy Dávid Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatónak.

Bízunk benne, hogy hamarosan Magyarországon is elérhető lesz a kerékpározás pénzügyi támogatása.
A KPMG tanulmányának eredményei itt olvashatók:https://kerekparosklub.hu/kerekparozas_penzugyi_tamogatas_vallalatikerekpar_kilometerdij