Kezdőlap Események Az ország legmodernebb bioüzemét adják át a Koch Borászatban

Az ország legmodernebb bioüzemét adják át a Koch Borászatban

A borotai Koch Borászat Frisch Cserszegi Fűszeres 2019 bora lett idén Bács-Kiskun Megye Fehérbora. Az Év Bortermelőjének választott Koch Csaba dűlőszelektált elegáns nedűje komoly hozamkorlátozással készült, így a fajta a legszebb arcát mutatja, virágos, citrusos illatok, szép savak és ásványosság jellemzi.

Koch Csaba családja 10 generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. A 150 hektáron gazdálkodó Koch Borászat székhelye Borotán található, de ültetvényei vannak Villányban is. A környékre jellemző fekete föld kiváló táptalajt biztosít a saját telepítésű tőkéknek, melyek feldolgozása a borászatban a legmodernebb technológiával és komoly szakértelemmel történik. Így együtt minden adott a prémium kategóriás borok előállításához, melyeket évről-évre több aranyérem fémjelez a rangos hazai és nemzetközi borversenyeken.

A Koch Borászatnak nemcsak borai díjnyertesek, az ott folyó szakmai munka is elismert. Az elmúlt évben mind a borászat, mind Koch Csaba borász neves díjat vehetett át. Az Európai Bor- és Gasztonómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) a XVII. Kongresszusán a Legjobb Európai Borászat címet adományozta a Koch Borászatnak. Koch Csaba pedig a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” címet érdemelte ki. A szakma legrangosabb hazai díjával a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményét, borainak állandó, kiváló minőségét, azok hazai és külföldi sikereit, a borszakmáért tett erőfeszítéseit ismerték el.

A Bács-Kiskun Megye borversenyén győztes Frisch Cserszegi Fűszeres 2019 bor története három évre tekint vissza.

– Három évvel ezelőtt egy teljesen új szemléletet vezettem be a szőlőtermelésben. A legjobb dűlőkben hozamkorlátozással termelek, így alacsonyabb a hozam, ugyanakkor lényegesen magasabb a minőség. A vásárlók részéről pedig látom, hogy igény van a drágább, magasabb minőségű borokra. Ezen szemlélet egyike a győztes Frisch Cserszegi Fűszeres, tavaly pedig egyik ilyen dűlőszelektált rozéborom lett Magyarország legjobb rozébora, és Champion-díjat nyert egy nemzetközi versenyen – részletezte Koch Csaba.

A Cserszegi szőlő Borotán, a Szenes dűlőben termett.

– A hozamkorlátozás mellett a termesztés is más módon történik. Nagy lombozatot hagyok a szőlőtőkéken, engedem magasra nőni, mely sokkal ideálisabb a növény számára – tette hozzá a neves borász.

A Koch Borászat a legmodernebb technológiát alkalmazza. Koch Csaba nyitott az új ötletekre, a világban zajló újításokra. Ezek egyike a bioborászat, mely hamarosan elkészül Borotán és rezisztens – Castellum és az Ister – szőlőfajtákat dolgoz majd fel.

– Már az elmúlt évben is palackoztam biobort, de a most megvalósuló új bioüzemünk nyújt majd tökéletes helyszínt díjnyertes bioborok készítéséhez. Az ország legmodernebb bioborászatát ebben a hónapban adjuk át. A bioboroknak még nincs nagy piaca, de a világ mindenképpen efelé tart. Egyre nagyobb az igény az egészséges ételekre, és környezetünk védelmére. Észak-Európában már jelentős hányadot képviselnek a bioborászatok. Szeretnék hazánkban az elsők között lenni, és nem mások után kullogni. Vallom, „Nincs az a jó, amit ne lehetne jobbá tenni!” – a biobor készítés is ezt igazolja. Bízom benne, jövőre már borversenyeken is sikerrel megmérethetem saját bioboraimat – mondta végül Koch Csaba.

Kép forrás: www.agrotrend.hu , www.kochboraszat.hu