Kezdőlap Események Évtizedes elkötelezettség a minőség mellett

Évtizedes elkötelezettség a minőség mellett

A Fekete Borpince a szekszárdi borvidékre jellemző gyümölcsös, bársonyos és tüzes borokat készít természetes és környezetbarát eljárással. Tulajdonosa, Fekete Mihály Endre vallja: számára kiemelten fontos a hagyományok és a természet tisztelete, mely a borait fogyasztók iránt érzett felelősségével párosul. Borászként ugyanolyan odafigyeléssel állítja elő borait, mint amilyen gondossággal műveli szőlősgazdaként a szőlőit. Ennek együttes eredményét tükrözik a nemzetközi és országos versenyeken elért kiváló eredményei.

Fekete Mihály Endre a családi hagyományokat követve, szülei munkáját folytatva kezdett el borokat készíteni. A Fekete család Szekszárdon az 1960-as évek eleje óta foglalkozik szőlőműveléssel, jelenleg kilenc hektáron teremnek a különböző vörös- és fehér szőlőfajták. Az Iván-völgyben, a Kerék-hegyen, a Decsi-hegyen és a Nagy Mihály-völgyben található szőlőterületek rendkívül jó adottságokkal rendelkeznek, kiváló minőségű szőlő termesztését teszik lehetővé.

Fekete Mihály Endre a minőség mellett tette le a voksát, ennek jegyében dolgozik nap mint nap a szőlőültetvényeken és a pincészetben. A minőséghez elengedhetetlen az egészséges, vegyszermentes szőlő, ezért az ültetvényeken nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre.

Több madáretetőt is kihelyezett, ennek köszönhetően néhány év alatt visszaállt a madarak és rovarok természetes egyensúlya, nincs szükség rovarölő szerekre, nincs rovarkár. Munkatársaival – ha szükséges – csak biovegyszereket alkalmaznak, így érve el, hogy minél kisebb legyen a vegyszermaradék-tartalom az érett szőlőben. Kézzel kapálnak gyomirtás helyett és az érett szőlőt kézzel szüretelik le. A szőlőfürtöket a szüret után többször is átválogatják, hogy valóban csak az egészséges, szép szemek szolgáljanak a bor alapanyagául.

A szőlő feldolgozása során a szekszárdi borvidéken legalább hatszáz éves múlttal rendelkező kézműves hagyományokat részesítik előnyben, a nyílt kádon erjesztést, a kézi csömöszölést, héjon tartást, a kadarkánál nem új tölgyfahordós ászkolást.

A Fekete Borpince autentikus megjelenése korszerű technológiával párosul. A családi pincészetben az erjesztő, a tároló és a palackozó összterülete meghaladja a 800 négyzetmétert. Ezek mellett található egy különleges 270 méter hosszú pince, melynek hangulata azonnal magával ragadja a vendégeket. Az újonnan épített, hangulatos belső kóstolóhelyiség nagyon népszerű, a pince két oldalán pedig bérelhető bortrezorokat alakítottak ki, melyekben legalább 200-300, a nagyobbakban 500-600 palack bor tárolható biztonságos körülmények között.

A járványhelyzet után az elmúlt hetekben elindult a borturizmus, a hangulatos pincészetbe egyre több csoport érkezik borkóstolásra. A hosszú kényszerpihenő miatt a borversenyek most vették kezdetüket. Az első rangos eredmény már megszületett, a Fekete Borpince 2018-as Merlot bora aranyérmet szerzett a brüsszeli borversenyen. A Fekete Borpince több bora is megméretik a következő időszakban, Fekete Mihály Endre méltán bízhat abban, hogy idén is szép sikereket könyvelhet el a rangos megméretéseken.

Fekete Borpince

Szekszárd, Iván-völgy, hrsz. 9662.
(GPS: 46.3368, 18.6875 vagy Szekszárd, Kalász utca)

e-mail: [email protected]
Tel.: Fekete Mihály Endre  +36309295732
borrendelés, információkérés, rendezvényrészvételre felkérés
Pince: +36 74 712 906