Kezdőlap Események Felújították az izraelita Nagyimatermet Kecskeméten

Felújították az izraelita Nagyimatermet Kecskeméten

Felújították az izraelita Nagyimatermet Kecskeméten. Összesen 60 millió forintból sikerült elvégezni a munkálatokat, melyet Magyarország Kormánya és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatott. Az imatermet ma (kedden) adták át.

Átadták a felújított izraelita Nagyimatermet Kecskeméten. A II. világháború idején, 1944-ben a német hatóságok 60 zsidó lakossal összetörették a zsinagóga berendezését, hogy az SS-tisztek istállónak használhassák. A kecskeméti hitközségnek most sikerült felújíttatnia a nagyimatermet, amely 300 főt tud befogadni.

– Itt pici helyiségek voltak, azokat meg kellett szüntetni. A falakon belül, a régi technológiákat el kellett távolítani, új világítás, fűtéstechnológiákat kellett szerkezetileg beépíteni. Ezen felül szükség volt a tető szerkezetének megerősíteni is. Ehhez egy óriási darus kocsival hoztak 10-12 tonnás vas szerelvényeket, amelyek az 1880-as években készült tetőt a következő pár száz évre is stabillá teszik – mondta Róna Tamás, a MAZSIHISZ Rabbitestület elnöke.

Róna Tamás azt is elmondta, hogy Kecskemét zsidó közössége folyamatosan erősödik, jelenleg 100-120 főből áll a helyi hitközség. A felújítás 60 millió forintba került, 15 millióval Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, 43 millióval pedig Magyarország Kormánya támogatta a projektet.

– Bármely közösségen belül a bizalom és a biztonság szinte elengedhetetlen és a legfontosabb. Legyen ez egy családban, legyen akár egy hitközség és a kormány közti bizalom és biztonság. És ma, Magyarországon, sokak véleménye ugyanez, más országokból is, mind a zsidó felekezetek, mind általában a többi egyházi felekezetek is biztonságban élhetnek. S a másik oldalról pedig megvan az a bizalom irányukba, hogy az a sok-sok támogatás, amiket kapnak, azt jó irányba használják fel – emelte ki Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Beszéd mondott még Feldmájer Péter, MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke, valamint Szalay-Bobrovniczky Vince, civil- és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is, aki azt mondta, a magyar kormány biztonságot ad a vallási közösségeknek, így a zsidó közösséget is meg fogja védeni.

Forrás:Hiros.hu Fotó:ARM