Kezdőlap Események Gere Tamás & Zsolt borok a nyári estékre

Gere Tamás & Zsolt borok a nyári estékre

A Gere Tamás & Zsolt borcsalád idei újdonságai a RedY és a Kisasszony. Mindkettő tökéletesen reprezentálja Gere Zsolt fiatalos, lendületes, de elegáns stílusát. A borok kiváló választások a nyári estékre, hangulatos baráti csevegésekhez mindazoknak, akik még útkeresők a borkultúra izgalmas, gazdag világában.

A Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb és legismertebb borászata a Gere Tamás & Zsolt Pincészet, melyet 30 évvel ezelőtt, a 80-as évek végén az édesapa, Gere Tamás alapított meg. A „villányi ötök” tagjaként az elsők közt vágott bele a kereskedelmi borkészítésbe, mellyel segített megalapozni Villány kitűnő hírnevét.

A családi vállalkozáshoz fia, Zsolt a 90-es évek végén csatlakozott. A fiatal borász felismerve a piaci igényeket új stílusban kezdett borokat alkotni, így mára a Pincészet szortimentjét Gere Tamás érettebb, klasszikus nedűi, Zsolt könnyedebb, fiatalosabb tételei, valamint kettejük szakmai munkáját ötvöző, közös – 5-7 éven át érlelt – prémium boraik teszik teljessé.

Gere Zsolt légies, gyümölcsös boraival saját brand-et alkotott. Egyedi stílusa védjegyévé vált a pincészetnek. Egy-egy bor megalkotásánál az elegancia, a részletgazdagság mellett a lendületesség és a fiatalosság játszik fontos szerepet számára. Valamennyi kis szériában készül.

– Boraim a fiataloknak és az örök fiataloknak készül, akik most kezdenek el ismerkedni a kulturált borfogyasztással. Belépőt és útmutatót nyújtok számukra a könnyed, gyümölcsös boraimmal, hogy szárnyaljanak, friss élményekkel gazdagodjanak. Tanító jelleggel vezeti be őket a borok világába, hogy később már szakértőként tudják ízlelni az érettebb tételeket, például a Gere Tamás borokat – összegezte Gere Zsolt.

E szortiment két új tagja idén a RedY 2019 és a Kisasszony 2019.

– A 2019-es esztendő kimagaslóan jó évjárat lett. Nem mennyiségileg, hiszen az csak jó közepesnek mondható, hanem minőségét tekintve. Minden fajta gyümölcsösebb, elegánsabb lett, ezáltal, pont olyan, mint amilyen stílust megkívánok én is és a fogyasztók is a boraimtól. Ennek kézzel fogható gyümölcsei a RedY és a Kisasszony – jegyezte meg a fiatal borász.

Az új, 2019-es RedY – az évjáratnak köszönhetően – feszes és ropogós, ugyanakkor izgalmas és játékos. Fiatalosan könnyed, szerethető bort tölthetünk belőle a pohárba, érezhető benne a gyümölcsök kavalkádja. A bort alkotó testesebb portugieser a Várerdő-dűlő hűvös jegyeit közvetíti. A kékfrankos egy része a Kopár-dűlőről származik, csakúgy, mint a kadarka.

A Kisasszony, a nyár rozéja. Kizárólag a Remete-dűlőben termett kadarkából készült. Visszafogott, elegáns. Intenzív, fűszeres illat fogad a pohárban. Ízét a virágos jegyek bolondítják meg, miközben a piros gyümölcsök ízvilága csak a háttérben jelenik meg. Friss és légies, igazi könnyed nyári rozé.

A Pincészet jelenleg 35 hektáron gazdálkodik. Ültetvényeiken a hagyományos és nemzetközi fajták egyaránt megtalálhatók, a Villányi borvidék legjobb adottságú területein helyezkednek. A szőlő feldolgozása és a bor érlelése a Villány melletti nagyharsányi pincéjükben, míg a borok palackozása és palackos érlelése a villányi palackozó üzemükben történik. Termékpalettájukban egyaránt megtalálhatóak a fehér, rosé és vörösborok.

Idén is jó termésre számítanak. A szőlőbirtokaikat elkerülte a tavaszi és nyár eleji nagy esőzés, a megszokott szeptemberi szüretre készülnek. A korai fajtáknál már augusztus 20-a után elindulhat a szedés. A forgatókönyvet azonban még felülírhatja az időjárás.

A Pincészet tíz éve teljesen átállt a biogazdálkodásra, mellyel céljuk, az ökológiai lábnyomuk csökkentése.  

– A környezettudatos szemléletváltás elengedhetetlen volt. Fontos számunkra a borvidék élővilága, mindent megteszünk azért, hogy a szőlőtermesztés során a környezetbarát eljárásokat alkalmazzunk. Mindeközben lassan tíz éve zajlik a háttérben a bio bor készítés előkészülete, a rezisztens szőlőfajták telepítése, a gyártósor felállítása. A célunk első körben a prémium minőségű bio borok értékesítése – tette hozzá Gere Zsolt.

A Pincészet a borokon kívül magas minőségű pálinkákat is készít, melyek napjainkban nemcsak trendik, de nagy igény mutatkozik rájuk a vásárlói piacon. Két sorozatuk van: a gyümölcsös vonalat a Brill Pálinkaházzal karöltve, a törkölypálinkákat azonban saját alapanyagból alkotják meg.

A Gere család többi tagja is kiveszi részét a munkából, a vállalkozás turisztikai vonalát erősítik.

A panzió mellett konferenciatermet és éttermet is működtetnek. A tavalyi évben nyílt meg Villány központjának legújabb színfoltja a pincészet Bisztró konyhája. A hagyományos konyha kissé fiatalosabb köntösbe bújtatva elven alapuló ételek és a már jól megszokott borok várják a betérő vendégeket. Így immáron már teljes gasztronómia élménnyel várják vendégeiket.

GERE TAMÁS ÉS ZSOLT PINCÉSZETE
Villány, Diófás u. 1.
Tel: +36 72 592 009

[email protected]