Kezdőlap Események Hisznek a borok házasításában

Hisznek a borok házasításában

„Együtt több – az egész több mint a részek összege!” – e hitvallás jegyében házasítanak sikerrel önmagukban is izgalmas borokat az andornaktályi Besenyei Borházban.

A Besenyei Borház története a 70-es évekig nyúlik vissza. Egertől néhány kilométerre, délre, Andornaktályán akkortájt vájták kézzel a domboldalba a még ma is működő pincét. A rendkívül jó adottságokkal rendelkező tufa pincerendszer kiváló helyet ad a bortermeléshez. 2005-ben lett 100 százalékban a család tulajdona.

Besenyei Lajos évtizedek óta munkálkodik a festő szépségű egri borvidéken. Jelenleg 50 hektár szőlőterülete van Andornaktályán és a környékén. Pincészete elsősorban jó minőségű folyó borairól vált ismertté, de miután a fiatalabb generáció – fia, Besenyei Viktor és menye, Klári – is csatlakozott a családi borászathoz, 2009-re elkészültek az első palackos borok, melyek rövid időn belül kivívták a szakma elismerését. A fiatalos lendület, az újító szándék töretlen, minden évben újabb és újabb ízletes nedűk kerülnek ki a pincészetből.

– Műszaki beállítottságú lévén informatikai diplomát szereztem, de a szívem visszahúzott a családi pincészetbe. Ebben tökéletes partnerre találtam feleségemben, Kláriban, aki egyébként szintén szőlőt művelő családból származik, Császártöltésről. Mindketten megtaláltuk a helyünket a pincészetben, jól kiegészítjük egymás munkáját. A mi színrelépésünkkel édesapám is végre visszatérhetett az általa oly annyira szeretett szőlőhöz. Csak arra összpontosít. Ízig-vérig jó szőlész, így azóta a szőlőbirtokainkon is minőségi előrelépés történhetett, mely a borászatban alapanyag tekintetében látványos eredményeket hozott – összegezte Besenyei Viktor, aki minden nap kora reggeltől már a pincészetben és a Szépasszonyvölgyi pincében tevékenykedik.

Az elmúlt évtizedben a házasítások kapcsán kerültek fókuszba a Besenyei Borház borai.

– Nálunk olyan bor kerül palackba, melyet valóban különlegesnek érzünk. A házasításokban látunk óriási lehetőségeket és az olyan fajtaborokban, amelyek önmagukban is izgalmasak, mint a Kadarka, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Turán. Valljuk: „Együtt több – az egész több mint a részek összege”. Az említett fajtaborok íze, zamata és illata önmagában is izgalmas. Így ezekből együtt valami újat, komplexebb ízvilágot, még jobbat tudunk alkotni. A házasítás során van, hogy mustokból, van, hogy újborokból vagy már több éves borokból születik meg az új minőségű nedűnk – tette hozzá a szakember.

A Besenyei borok évről-évre bizonyítanak a rangos seregszemléken. Boraik a közép- és prémium minőségi kategóriákban egyaránt remekelnek. Idén – a járványhelyzet miatt – még csak néhány megméretés volt, ezek közül a legrangosabb a VinAgóra Nemzetközi Borverseny volt, ahol kiemelt aranyérmet kapott az Egri Rajnai-Tramini Superior 2014 boruk, aranyérmet pedig az Egri Bikavér Superior 2013, az Egri Bikavér Superior 2016, valamint az Egri Vörös Cuvée 2012 boruk.

A család minden díjra büszke, de különösen az Eger Város Magisztrátus Bor-díjra, melyet eddig már négy alkalommal nyertek el. A Magisztrátus díjat minden évben a borvidék legjobb Egri Bikavér és Egri Csillag bora nyeri el. A megméretésen – kizárólag meghívás alapján –az egri borvidék borversenyének öt legjobb borászata indul. A Besenyei Borház többször nyert e versenyen Egri Bikavérével, de volt olyan év, amikor mind a nyertes Egri Bikavér, mind a nyertes Egri Csillag az andornaktályai pincészetből került ki.

A Besenyei Borház egy kis vállalkozás, ahol a munkából a szőlőben Besenyei Lajos, a pincészetben pedig Besenyei Viktor és Besenyei Klári mellett Aux Pál főborász vállal oroszlánrészt.

Az andornaktályai pince mellett a borszerető közönség Egerben, a csodálatos Szépasszony-völgyben is megtalálhatja a Besenyei Borház minőségi borait.

– A Szépasszonyvölgyi pincénket 2017-ban nyitottuk meg. A belső térben 36 fő, míg a fedett teraszon24 fő foglalhat kényelmesen helyet. Kizárólag palackos borainkat kínáljuk a hangulatos pincénkben, de akkor is örömmel szolgáljuk ki, akár mi magunk is a vendégeket, ha csak egy frissítőre vagy egy kávéra ültek be. A pince kialakítását feleségem, Klári álmodta meg. A Szépasszony-völgy természetes szépségét a borainkra jellemző eleganciával ötvözte – részletezte a fiatal borász.

A Besenyei Borház egyik oszlopos tagja a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületének, melyben jelenleg 15 pincetulajdonos van. Céljuk, hogy erősítsék a Szépasszonyvölgyi minőségi borturizmust, és segítsék egymás munkáját.

Andornaktályán a Besenyei Borházban jelenleg is komoly munka folyik. Megkezdődött a 2017-es Bikavér palackozása, miután néhány évet pihentették a hordókban.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80

– Sosem kapkodjuk el a borok palackozását, számunkra fontos, hogy a selymességük, a kedvességük megmaradjon – árulta el végül Besenyei Viktor, aki évek óta nemcsak borokat alkot és palackoz, de feleségével együtt borversenyeken zsűriként is komoly szakmai hírnévre tettek már szert.

Besenyei Borház

Andornaktálya, Alsópart utca.

Eger, Szépasszonyvölgy 26. pince