Kezdőlap Kiemelt Letartóztatásbana költségvetési csalással gyanúsított szegedi bűnszervezet tagjai

Letartóztatásbana költségvetési csalással gyanúsított szegedi bűnszervezet tagjai

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 8 férfinak, akiketÁFA csalással gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak2013. január 1. és 2017. december 31. napjai között egy olyan bűnszervezetet működtettek, amelynek célja az volt, hogy egy szórólapterjesztéssel foglalkozó gazdasági társaság kijátssza az ÁFA fizetési kötelezettségét. Ennek érdekében az egyik – szegedi illetőségű – férfihez köthető cég nem valós gazdasági eseményeken alapuló számlákat fogadott be olyan cégektől, amelyek kizárólag fiktív számlák kiállítására alapítottak, ugyanisténylegesen szórólapterjesztést nem végeztek.Ezen gazdasági társaságok további alvállalkozókat vettek igénybe, amelyek vagy nem tettek ÁFA bevallást, vagy a bevallott adót nem fizették meg.A gyanú szerint a bűncselekményt megvalósító tevékenység leplezése végett a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fent maradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez. A gyanú szerint a bűnszervezetben közreműködő gazdasági társaságok a költségvetésnek összesen 254.965.449.-Ft vagyoni hátrányt okoztak.

A járásbíróság a bűnszervezet működtetésével gyanúsított (ennélfogva 5-20 év szabadságvesztéssel fenyegetett) bűncselekmény elkövetésével gyanúsított 7 férfi letartóztatását a jelenlétük biztosításaés a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása érdekében rendelte el.Ezen túlmenőenkettő – büntetett – előéletű gyanúsított esetében a bűnismétlés veszélyét is megállapította.A további gyanúsított letartóztatását a konspiráció és a bűnismétlés megakadályozása érdekében rendelte el, mivel őt nem gyanúsítják azzal, hogy részt vett volna a bűnszervezet működtetésében.

A bíróság döntését az ügyészség tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és a védők fellebbezést jelentettek be, amit a Kecskeméti Törvényszék bírál el.

Kecskemét, 2020.július 30.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya