Kezdőlap Események Művészasztalokat idéz meg a tárlat

Művészasztalokat idéz meg a tárlat

Herman Lipót művészasztalai címmel nyílt vándorkiállítás csütörtökön a Tudomány és Művészetek Házában. A kiállítás a Munkácsy-díjas festőművész munkásságát és a régi kávéházak életét eleveníti fel. A tárlathoz kapcsolódóan magán- és egyházi gyűjtemények Szentírásait állították még ki.

A Hatvany Lajos Múzeum közreműködésével nyílt vándorkiállítás csütörtök délelőtt a Tudomány és Művészetek Házában. A Herman Lipót művészasztalai címet viselő tárlat egyfelől tisztelgés a Munkácsy-díjas festőművész előtt, másfelől az általa rendszeresen látogatott kávéházak világát is feleleveníti.

– A kiállítás nem egyszerűen a budapesti művészasztalokat kívánja megidézni, hanem a kecskeméti művészvilágot is, illetve Nagyszentmiklóst, ahonnan Herman Lipót elindult. A festmények mellett olyan különleges, a kávéházi kultúrához kapcsolódó tárgyakat is bemutat, amelyeket József Attila, Fényes Adolf, Csók István vagy akár maga Herman Lipót is kézbe foghatott – mondta el Millisits Máté, a Hatvany Lajos Múzeum művészettörténésze.

A megnyitón dr. Kriston Vízi József, a Bács-Kiskun Megyei Tudomány és Ismeretterjesztő Társulat Kulturális Örökség Szakosztályának elnöke és ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Osztályának vezetője köszöntötte a megjelenteket. Ifj. Gyergyádesz László elmondta, Herman Lipótról a jövőben terveznek egy másik kiállítást is a Cifrapalotában.

A most városunkba érkező vándorkiállítás két részből áll. Az elsőben a Herman Lipót által készített alkotások szerepelnek, illetve betekinthetünk a régi kávéházak életébe. A másik része pedig egy kamarakiállítás, amely az „Évszázadok Bibliái” címet viseli. A magán- és egyházi gyűjtemények Szentírásai láthatók ebben az összeállításban, amely a Vizsolyi Biblia megjelenésének 430. évfordulójára készült.

A megnyitót követően a megjelentek megtekinthették azt a Herman Lipót ecsetjei nyomában című filmet is, amelyet Halász Lajos rendezett és Millisits Máté szerkesztett.

A tárlat augusztus 28-ig tekinthető meg a Tudomány és Művészetek Házában.

Forrás:Hiros.hu Fotó:ARM