Kezdőlap Zenei élet Simon Géza Gábor: Képes Magyar Jazztörténet

Simon Géza Gábor: Képes Magyar Jazztörténet

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban egy úttörő tárlatként öt évvel ezelőtt minden a jazzről szólt. A programokkal feldúsított jazztörténeti kiállítás tárlatát az utókornak megőrző kötetet a kiállítás kurátoraként is résztvevő Simon Géza Gábor szerkesztette.

Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött Képes magyar jazztörténet című időszaki kiállítást  2015. november 12. és 2016. április 24. között rendezték meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A múzeumok és magángyűjtemények együttműködésében a kiállításra addig sosem látott képanyag gyűlt össze, amely az 1850-es évektől, a magyar jazz őskorától kezdődően napjainkig kottaborítók, festmények, plakátok, gramofonlemez borítók és hangszerek sorával mutatták be az európai és az amerikai áramlatok változásának hazai vetületeit.

Utólag pedig a kiállítás katalógusaként megjelent képeskönyvet lapozgatva ikonikus figurák fényképeit nézegetve vehetünk részt ezen a rendkívüli időutazáson. A szvingtől és a dixielandtől kezdve az avantgárd jazzig plakátokon, lemezborítókon, kottacímlapokon, eredeti és művészeti fotókon elevenednek meg a hazai jazz különböző irányzatainak kiemelkedő előadói, zenekarai, és eseményei.

(komlós)