Kezdőlap Események SOSZ küldöttgyűlés

SOSZ küldöttgyűlés

A 30. születésnapját is betöltő Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) a közelmúltban tartotta rendkívüli egyben tisztújító küldöttgyűlését.Ujhidy Tibor, a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér elnöke, a SOSZ első 7 éve kivételével, 24 év óta, megszakítás nélkül, továbbra is a SOSZ elnöksége tagja maradt.

A SOSZ története nagyon vargabetűs utat járt be. A mindenkori kormány, sportirányítás sem találta sokszor a helyét a sportnak, a sport különféle területeinek, a támogatási rendszernek, emiatt a SOSZ is csapódott sokfelé. Erről a SOSZ gondozásában hamarosanmegjelenő könyvben is sok minden megtalálható lesz.

Mostanában már szokás szerint, mint most is, a SOSZ nagyrendezvényein szinte minden legfelső állami sportvezető tiszteletét teszi, Kulcsár Krisztián MOB elnöktől Mocsai Lajos Testnevelési Egyetem rektoron át, Dr. Fazekas Attila Erik helyettes államtitkárig, és még sokan mások. Több, mint 500 tagszervezetével és Deutsch Tamás irányításával a sport legmeghatározóbb országos sportszakmai, érdekképviseleti szerve, amelyet kiemelt partnernek tekint az állami sportirányítás is.A következő 4 évben a tagszervezeti létszám megduplázása is a cél. Kifejezetten számítanak a SOSZ-ra mind sportszakmai, mind pénzügyi javaslatok és feladatok vonatkozásban.  

Ujhidy Tibor:

Úgy gondolom, mostanra csaknem méltó helyre került a sport az ország társadalmi életében, megítélésében, állami támogatásában. A megyei jogú városok is változó mértékben ugyan, de követik e tendenciát.  

Újraválasztásom óriási megtiszteltetés számomra és remélem Kecskemét számára is, ami nem kis lobbierőt jelentett már eddig is városunk sportjának. Helyi és országos SOSZ vezetőként én soha nem csak egy-egy klubban gondolkodtam, hanem egy egész város vagy ország sportjában. Az elnökség tagja, rajtam kívül csupa kiváló nagyegyesületi vezető. Példaként mondva az MTK, a Budapesti Honvéd, az UTE, a KSI, a Tatabánya, a PVSK, a DVTK, a Paksi Atomerőmű, a Dunaferr, stb. elnöke az ország sportja jónéhány meghatározó klubjának képviseletét reprezentálják. Az elhangzott hozzászólásokból végre nagyon jól kitűnt egyrészt, hogy mennyire nagyra értékeli és támogatja az ország kormánya, sportirányítása a sportszervezetekben, műhelyekben folyó munkát, másrészt milyen további anyagi lehetőségeket kívánnak megnyitni mind a vidéki nagy, mind a kis és közepes sportegyesületek számára.

A lényeg, hogy a sport területén is ritkán juthat az ember annyi pozitív impulzushoz, mint amit a mostani küldöttgyűlésen kaptunk. Csak remélni tudom Kecskeméten is a város egész sportjáért való összefogást.