Kezdőlap ÉT-TRENDEK SZÜRET ELŐTTI BORVERSENY KECELEN

SZÜRET ELŐTTI BORVERSENY KECELEN

Amint a legtöbb helyen, Kecelen is jól döntöttek, amikor a koronavírus járvány miatt áprilisban elmaradt, idén 28. alkalommal megrendezett borversenyt még ha kevesebb nevezővel is, de megtartották. A július 10-én 10 órától a Fürtös vendéglőben zajló borbírálatot Kecel Város Önkormányzata, Kecel Város Hegyközsége és a Keceli Patachich Gábor Borrend szervezte. A versenybe július 7-ig lehetett benevezni a térségben termelt borokat, szőlőtörköly pálinkákat és borpárlatokat.

A borverseny annyiban volt térségi, hogy a versengésbe keceli kötődésű soltvadkerti és imrehegyi borászatok is beneveztek boraikkal és pálinkáikkal.

A szakmabeliekből álló három bizottság tagjait Forrai Ákos alpolgármester, Kornóczi János, a hegyközség elnöke és Lehőcz József, a keceli borrend nagymes

tere köszöntötte, majd a már jól ismert szabályok betartásával, teljes anonimitás mellett munkához láttak a bizottságok. Zavartalan és folyamatos munkájukat a felszolgálásban és az adminisztrációban is külön team segítette.

MINŐSÍTÉSRE 38 FEHÉR, 31 VÖRÖS ÉS ROZÉ BOR, VALAMINT 14 PÁLINKA ÉRKEZETT.

Annak ellenére bőven volt munkája a három bizottságnak, hogy a korábbi években 100 bornál és 20 pálinkánál kevesebbet nem neveztek be a versenybe.

IDÉN IS AZ EGYES BIZOTTSÁGOK ELNÖKEIBŐL ÁLLÓ CSÚCSBIZOTTSÁG VÁLASZTOTTA KI A 2020. ÉVI KECEL VÁROS BORÁT.

Lehőcz József, a Keceli Patachich Gábor Borrend nagymestere elmondta: a borrend a híres kalocsai érsek, Patachich Gábor nevét azért vette fel, mert ő volt az a történelmi személyiség, aki Kecelt újratelepítette.
A nagymester szerint a döntnökök összességében szép borokat és kitűnő pálinkákat ízlelhettek. Kiemelkedően szépek voltak a fehérborok, de a többi bor közül is számos ezüst, illetve arany minősítést érdemelt ki. A borrend vezetője annak a reményének adott hangot, hogy a borászatok a koronavírus – járvány okozta krízishelyzeten úrrá tudnak lenni, gazdasági helyzetük javításához a belföldi turizmus élénkülése is hozzájárul.
AZ EDDIGI MEGMÉRETTETÉSEK, BÉLA ZOLTÁN, CSANÁDI BÁLINT ORSZÁGOS ÉS MEGYEI SIKEREI AZT IGAZOLJÁK, HOGY A KECELI BOROKKAL BÁRHOL MEG LEHET JELENNI – nyilatkozta a nagymester.

Forrai Ákos alpolgármester, a pálinkákat bíráló bizottság tagjaként is mondta, örömére szolgál, hogy régen elfeledett pálinkafajtákat, például törkölypálinkákat is tudtak kóstolni és minősíteni.
Az alpolgármester szól arról is, hogy

UGYAN ALFÖLDI BOROK VERSENYEZTEK, DE KITŰNŐ, HAGYOMÁNYOS ÉS VILÁGFAJTÁKAT FELVONULTATÓ VÖRÖSBOROK IS AZ ÍTÉSZEK POHARÁBA KERÜLTEK.

A bizottságok tagjai szerint a zöldveltelini, az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a sauvignon blanc borok kiválóak voltak. Az alpolgármester aláhúzta:

AZÉRT A KECELI „ZÁSZLÓS BOROK” TOVÁBBRA IS A ROZÉ BOROK MARADTAK.

A borlovagrend borász tagjaival beszélgetve az körvonalazódott, hogy

A SZÜRET AUGUSZTUS 20-A KÖRÜL A NÉRÓ ÉS AZ IRSAI OLIVÉR SZEDÉSÉVEL KEZDŐDIK.

Az már most látszik, hogy a tavalyinál kevesebb szőlőre lehet számítani, de ha az időjárás kitart, 30 fok körüli melegek lesznek, legalább 15 milliméter esővel, akkor

AZ ALAPANYAGOT TEKINTVE JÓ ÉVJÁRATÚ BOROK SZÜLETNEK, KERÜLNEK A HORDÓKBA, PALACKOKBA 2020-BAN.

Az ünnepélyes eredményhirdetést július 24-én 19 órakor tartják a keceli  Városi Múzeumba, az eredmények pedig Kecel város honlapján olvashatók.