Kezdőlap Események Tökéletes összhangban a múlt értékei és a jövő technológiája

Tökéletes összhangban a múlt értékei és a jövő technológiája

A borkultúra hagyományainak ápolása, a szőlő iránti tisztelet, a szekszárdi történelmi borvidék imázsának megerősítése ugyanolyan fontos a szekszárdi Schieber Pincészet számára mint a minőségi borok készítése. Teszik mindezt a borvidék egyiklegrégebbi pincéjében, ahol több mint 170 éve folyik borkészítés. A múlt értékeiről, a jelen eredményeiről és a távlatokról Kern Ferenc, a pincészetegyik borásza, sommelier-je mesélt a napokban.

A Schieber Pincészetet Schieber Markus és dr. Schieber-Horváth Anita tulajdonos vezeti, Rappay József főborász segédletével. Őseik nyomdokain haladva családi szőlőbirtokként ötvennégy hektárnyi termőterülettel rendelkeznek a szekszárdi történelmi borvidéken. A kitűnő földrajzi és talajtani adottságú Baranya-völgyben 42 hektáron termelnek, mely nemcsak környezete miatt különleges, hanem egybefüggő mérete miatt is. További 12 hektár szőlő található még az impozáns  Görögszó dűlőben.

– A szekszárdi borvidékén működő pincészetek ugyanazon célért dolgoznak nap mint nap. Szeretnénk őseinktől ránk hagyott szőlőtermelési és borkészítési hagyományokat méltán, alázattal ápolni, ötvözve a mai kor technológiájával, hogy a fogyasztók poharába ízletes, a tájra jellemző szőlőből készült minőségi borokat tölthessünk – jegyezte meg Kern Ferenc. – Mi itt a térségben, nem rivalizálunk egymással, valamennyi borászat együttműködik, segítjük egymást. Együtt járunk rendezvényekre, ahol közösen népszerűsítjük a szekszárdi borokat. Büszkék vagyunk múltunkra. Jelenben pedig azért dolgozunk, hogy utódaink is méltó tisztelettel adózzanak majd munkásságunkról.

A Schieber borászat központja, Szekszárdon, a Kadarka utca 100. szám alatt található. A műemléki védett épületegyüttes magába foglalja a pincét és a présházat, mely különleges kulináris-, és borélményt nyújtó étteremmel, a Patina Borkúriával vált teljessé az évek alatt. Egész évben rendszeresek a gasztronómiai programjaik, melyek fókuszában a kiváló Schieber borok állnak.

Ez az év mérföldkőnek számít a Schieber Pincészet életében, újabb fontos állomásához érkezett a családi vállalkozás. Felépült a minden igényt kielégítő, legmodernebb technológiával felszerelt új, 1200 négyzetméteres borászatuk a szőlőbirtok szívében, melynek szomszédságában új szőlőültetvényeket is telepítettek. A borászatot várhatón ősszel adják majd át.

– Az egykori pincesoron ma már csak pincészetünk épületegyüttese utal arra, hogy 100-150 évvel ezelőtt mivel foglalkoztak az utca lakói. A helyi védettséget élvező, 1800-as évek közepén klasszicista stílusban épült présházunkés a régi, háromágú pincénkhangulata azonnal magával ragadja a látogatóinkat. Az új borászatunk átadásával sem szűnik meg a régi pincészetünkben az élet, meghagyjuk a funkcióját – hangsúlyozta.

A Schieber Pincészet borait minden évben megméretik hazai és nemzetközi versenyeken. Hazánk legrangosabb seregszemléjén, a Vinagora Nemzetközi Borversenyen ez év nyarán minden idők legnagyobb sikerét könyvelhette el a nagymúltú borászat: négy arany- és két ezüstéremmel térhetett haza. Aranyérmet kapott a Grand Cuvée 2017, a Patina Cabernet Sauvignon 2017, a Tabu Cabernet Sauvignon 2017 ésa Tabu Merlot 2017 boruk, valamint ezüstöt aL’aura Cuvée 2018 és aSyrahRosé 2019 boruk.

– Büszkék vagyunk a Vinagorán elért eredményeinkre! Eddig a legtöbb,két aranyérem volt erről a versenyről, most sikerült ezt is túlszárnyalnunk. Köszönhetően annak, hogy a 2017-es szőlőtermésünk kiugróan jó volt, így a kiváló alapanyagból kitűnő borok sikeredtek. A 2018-19-es évekkel is méltán elégedettek lehetünk, majdnem annyira mint a 2017-es terméssel. Ezen évjáratok is kiválóak, mint azt a Vinagora eredmények is igazolják . A SyrahRosé ráadásul tavasszal a Lengyelországban megrendezett Rozé világversenyen ezüstérmet szerzett a világ legjobb nedűi között – részletezte Kern Ferenc.

A Schieber borkínálat zászlóshajója a Tabu borcsalád, mely minőségében, ízvilágában kiemelkedik a szortimentből. A 2017-es Tabu Kékfrankosuk szintén aranyérmes volt tavaly. A prémium kategória mellett különlegessége, hogy Kékfrankos lett a 2019-es szekszárdi borverseny legjobb bora, melyre addig nem volt példa. A díj azonban bizonyítja azt, hogy a borvidékre jellemző szőlőből is készülhet igazi csúcsbor. Így ma Magyarországon ez a legjobb Kékfrankos bor. Egy évig még biztos viselheti e rangos címet, hiszen a járványhelyzet miatt idén elmaradt a seregszemle.

– Idén is jó termésben bízunk, szép a szőlő. Az előző évektől eltérően azonban nem lesz korai szüret augusztusban, hanem ismét szeptemberelején  szedhetjük le a szép, egészséges fürtöket. Közben a napokban kerülnek bele a prémium hordókba a tavalyi szőlőből készült borok, immár az új borászatunkban – árulta el végül Kern Ferenc.

Schieber Pincészet

Szekszárd, Kadarka utca 100.

www.schieberpinceszet.hu