Kezdőlap Fejlesztés Tovább fejlődik Fajsz

Tovább fejlődik Fajsz

Festői szépségű Duna-part mellett fekszik Fajsz, melynek új polgármestere, Jánosi Mária a jelenleg is zajló fejlesztések mellett újabb beruházásokban gondolkodik. Célja, hogy Fajsz élhető településként vonzó legyen a fiatalok és az átmenő turisták számára is.

– Új polgármesterként – nyolc hónap távlatában – hogyan érzi magát?– kérdeztük Jánosi Máriát.

– Társadalmi megbízatású polgármesterként végzem a munkát, az elmúlt hónapok bizonyították, hogy jól összeegyeztethetők számomra a könyvvizsgálói, adószakértői és a polgármesteri feladatok. A koronavírus – más településekhez hasonlóan – megnehezítette a munkám, de úgy gondolom, hogy elvárásaimnak meg tudtam felelni.

– Ezek szerint a járványhelyzet idején sikerült összefogniuk a településen?

– Igen, szerintem sokak előtt példa lehet az az összefogás, mely megvalósult Fajszon. Ebben óriási szerepet vállalt magára a  Szivárvány Szociális Szolgáltató, mely a család-, gyermekjóléti szolgálat mellett az idősek gondozását végzi. Vezetője, Vajda László rengeteget tett azért, hogy településünkön nem ütötte fel a fejét a koronavírus, mindenki biztonságban érezhette magát. Sokat segített munkatársaival az időseknek, és a kisgyermekes családoknak. A járvány elleni munkában önkéntesek és óvodai dajkák is kivették részüket, szerepet kaptak a maszkvarrásban, ebédhordásban egyaránt.

– Jelent bármi előnyt, hogy pénzügyi területről érkezett?

– Plusz bevételhez ma nagyon nehéz hozzájutnia az önkormányzatoknak. Azt azonban megtettem, hogy minden költséget átvizsgáltam, és ahol lehetett húztunk a nadrágszíjon, maximális takarékosságra álltunk át. Jelenleg is tart még az iparűzési adók felülvizsgálata, de ez egy mélyebbre ható, hosszabban tartó munka.

– Jelenleg milyen fejlesztések zajlanak?

– Megválasztásom után, amikor átvettem a polgármesteri teendőket már folyamatban volt az új központi buszmegálló kialakítása. E projekt az utolsó fázisához érkezett el, a forgalomba-helyezési engedélyeztetése zajlik. Nyáron átadhatjuk. Szintén elkészült az iskola nyílászáró-cseréje és előtető építési munkálata. A támogatás elszámolása van jelenleg folyamatban, melyre a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány keretében nyertünk támogatást. Jelenleg készül a polgármesteri hivatal energetikai felújítása a megyei önkormányzat által koordinált Területfejlesztési Operatív Program keretében, ennek része a nyílászárók cseréje, és a padlás hőszigetelése. Kiemelném még a temetőben a kápolna felújítását is.

– Milyen nagyobb terveik vannak? Ezek pályázati támogatásból valósulhatnak meg?

– Igen, csak pályázati támogatásokban bízhatunk. A település méretéből adódóan saját forrásból nagyobb beruházásban nem gondolkodhatunk. Terveink azonban vannak, így folyamatosan figyeljük a pályázati lehetőségeket. Nagy álmunk egy mini bölcsőde és egy korszerű orvosi rendelő kialakítása, mely utóbbi az egyik legsürgetőbb feladatunk.

– Ezeken túl kisebb beruházásokban is gondolkodnak?

– Természetesen, minden fontos számunka, mely hozzájárul az itt élők mindennapjainak komfortosabbá tételéhez. Szeretnénk egy új játszóteret építeni, felújítani a Petőfi Sándor utca legkritikusabb részét. Pályázunk a polgármesteri hivatal áramhálózatának felújítására is, valamint a szellőztető rendszerének kialakítására. A Magyar Falu Programban pedig közterületfenntartó gépeket vásárolnánk.

– A település mennyire vonzó a fiatalok számára?

– Csak akkor tudjuk a fiatal családokat helyben tartani, ha az iskolai oktatást, az óvodai és bölcsődei ellátást helyben tudjuk nekik biztosítani. E cél érdekében mindent megmozgatok, és keresem a lehetőségeket, amint arra már a bölcsődei terveink kapcsán kitértem. Emellett az önkormányzatnak van öt építési telke, mely kedvező áron megvásárolható. A munkalehetőség terén jó a helyzet, hiszen a helyi Pata Művekben sok dolgozót foglalkoztatnak, a diplomás fiatalok pedig Baján és Kalocsán el tudnak helyezkedni. Az ingázás nem vesz sok időt igénybe, mégis Fajszon, csendes, nyugodt, biztonságos településen alapozhatják meg családjuk jövőjét.

– A turizmus mennyire meghatározó Fajszon? A Duna partot ki tudják használni e téren?

– A Duna part nagyon szép, kedvelt a horgászok körében. A turizmusunk azonban elsősorban az átmenő turistákra korlátozódik, mivel nincs annyi látványosság a településünkön. Ennek ellenére egy napra érdemes hozzánk ellátogatni, hiszen kiváló Duna parti csárdánk, lovasfarmunk van, része vagyunk a zarándokútnak és könnyen elérhető tőlünk a néhány kilométerre fekvő népszerű fürdőhely is. A nyári falunapunk a járványhelyzet miatt elmarad, de szeptemberben a szüreti bállal próbáljuk emlékezetessé tenni a 2020-as esztendőt. E nagy hagyományokkal rendelkező ünnepünkre szívesen hazalátogatnak az elköltözött fiatalok is.

(Fotó forrás: Google.com)