Kezdőlap Európai Parlament Ujhelyi: az uniós újjáépítési források minimum két százalékát a kulturális szektornak kellene...

Ujhelyi: az uniós újjáépítési források minimum két százalékát a kulturális szektornak kellene kapnia!

Az Európai Unió zászlaja

„A pénz rendelkezésre áll, a tagállami kormányokon múlik, hogy mennyiben tartják fontosnak a kulturális ágazat szereplőinek megmentését” – fogalmazott Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a koronavírus miatt létrehozott uniós újjáépítési csomag részleteivel kapcsolatban. Az MSZP európai politikusa hangsúlyozta, hogy a turisztikai szektor mellett a kulturális ipar szenvedte el a legnagyobb károkat a járvány miatt, a több tízmillió ember megélhetését biztosító ágazatok túléléséhez és újraindulásához ezért azonnali segítségre van szükség. Ujhelyi bejelentette, hogy támogatja Mariya Gabriel kultúráért is felelős uniós biztos javaslatát, miszerint az EU vezetői által bejelentett újjáépítési csomag 560 milliárd euró értékű egyik pillérjének forrásaiból minimum 2 százalékot célzottan a kulturális szektor szereplői kellene, hogy megkapjanak. „Hosszas tárgyalást folytattunk például az európai cirkuszi szövetség vezetőivel és Gabriel biztossal közösen arról, hogy milyen azonnali segítségre szorulnak a csőd szélére került cirkuszi társulatok, vagy hozzájuk hasonlóan a színházak, tánccsoportok, zenészek, a közönség finanszírozásától függő egyéb kreatív műhelyek. Megállapodtunk abban, hogy közös erővel sürgetjük a tagállami kormányokat abban, hogy az Unió által rendelkezésre bocsájtott támogatások ezen részének legalább a 2 százalékát csak ezek az ágazati szereplők kapják, ezzel megmentve őket a biztos csődtől” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: a napokban ezért több kulcsszereplővel közösen minden tagállami kormány kultúráért felelős vezetőjét meg fogják keresni írásban, kérve támogató lépéseiket. Az MSZP politikusa elmondta, hogy az Európai Bizottság által bejelentett „NextGenerationEU” nevet viselő újjáépítési csomag egyik pillére egy olyan 560 milliárd eurós csomag, amelyből 310 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, míg a fennmaradó 250 milliárd eurós keret egy kedvezményes hitellehetőség; ezen keretek 2 százaléka is már jelentős segítséget nyújtana, ha célzottan jutna el az érintettekhez. „A szükséges alapokat tehát megteremtettük, innen már csakis a tagállami kormányok felelős döntésén és jószándékán múlik, hogy ebből mennyit fordítanak azokra a munkavállalókra – így például a kulturális szektor szereplőire -, akik valóban rászorulnak. Bízom benne, hogy nem lesz olyan tagállami kormányzat, amely ne fogadná el ezt a javaslatot” – tette hozzá Ujhelyi István.

Ehhez kapcsolódik, hogy Alexis Georgoulis görög EP-képviselő kezdeményezésére a mai napon több EP-képviselő (köztük az MSZP politikusának támogató aláírásával) nyílt levelet juttatott el az Európai Bizottsághoz, amelyben több szolidaritást várnak el a kulturális ágazat szereplőivel. A levél szerzői rámutatnak, hogy a kulturális és kreatív ipar érintettjei a koronavírus járvány ideje alatt komoly szolidaritást mutattak, amikor a karantén időszakban ingyenes online műsorokat, produkciókat kínáltak a közönségnek, ebből a szolidaritásból azonban vajmi keveset kaptak eddig vissza. A képviselők érdemi összefogást és közös cselekvést szorgalmaznak az érintettek támogatására, mondván a kultúra nem luxus, hanem alapvető szükséglete egy társadalomnak, amely elősegíti az emberek közötti kohéziót és motorja tud lenni a gazdaságnak is.

Brüsszel – 2020.07.02.