Kezdőlap Események 13 éve a pálinka az élete a Fenegyereknek

13 éve a pálinka az élete a Fenegyereknek

Minden egyes főzés egy alkotás, maga a csoda! – vallja Pach Gábor, a pálinkások fenegyereke. A zamárdi pálinkafőző-mester szerint ő nem jobb vagy rosszabb másoktól, egyszerűen csak más. Hivatását művészetnek tartja. 13 éve a pálinka az élete, oktatja és gyakorolja a pálinkafőzést.

Pach Gábor neve országszerte, így Bács-Kiskun megyében is jól ismert. Oktatott a keceli TG Virágdekor középiskolában, legutóbb, júniusban pedig a Bács-Kiskun megyei bor- és pálinkaverseny zsűri csapatát erősítette.

Pach Gábor – a Zimek Pálinkafőzdében szerzett szakmai tapasztalatszerzés után – hat éve építi saját márkáját, a Fenegyereket, mely már nevében is kitűnik, és akkor még meg sem kóstoltuk. A zamárdi Gyümölcs Wellness Központjában mindezt hangulatos környezetben tehetjük meg, ahol ő maga is szívesen megosztja tapasztalatait, megmutatja a lepárlást és főzést, hogyan lesz az ízletes, üde, lédús gyümölcsből minőségi pálinka.

Igen, nem tévedés, ízletes, lédús és üde, egyáltalán nem rothadt.

– Csak egészséges, szép, finom gyümölcsből lehet minőségi pálinkát főzni. Amikor belevágtam a saját pálinkafőzésbe, emlékszem a gazdák nem értették, miért nem elégszem meg a földről felszedett gyümölcsökkel. Aztán beletanultak, és tudták, nekem csak a legjobb kell! – tette hozzá.

A gyümölcsök javarészét a környékbeli gazdáktól vásárolja, de szívesen megy el különlegességekért távolabbra is.

– Szeretem az egyedit, a más dolgokat, igaz ez a pálinkafőzésre is. Annyi gyümölcs megtalálható hazánkban, miért ragaszkodjunk akkor a klasszikus, megszokott ízekhez. Így egyre több vadonban termővel– például Fanyarkával – próbálkoztam, melyek eredményét már palackba zártam. Hiszek a háziasításban is, de mindig a kész pálinkákat házasítom, és nem az elején vegyítem őket – részletezte.

A Fenegyerek pálinkák sikertörténete gyorsan beindult, -hiszen alkotójuk korábban már háromszor lett különböző megméretésen  az ország legjobbja, és számos versenyen nyert rangos díjakat-. Új saját márkájával a Destillata verseny 2016-os nemzetgyőztese lett.

A pálinkát nem mindenki szereti. Ez azért lehet, mert még nem kóstolta meg a Fenegyerek pálinkáit.

– Célom, hogy eloszlassam azt a tévhitet, hogy bármiből lehet jó pálinkát készíteni. Sajnos évtizedeken át hittük, hogy rothadt, földről szedett gyümölcsből főzött pálinka finom. Magyarok sokasága él úgy, azt hiszi, tud pálinkát főzni. Ezek eredménye, hogy sokan nem szeretik a pálinkát. Aki hozzám betér, néhány perc alatt megváltoztatom a véleményét – vélte a szakember.

Pach Gábor nem titkolja, nincs könnyű dolga ma a pálinkafőzdéknek, az ágazat sok gonddal küzd.

– Törvény engedélyezi a magán pálinkafőzést, mely a vendéglátóknak, a kereskedelemnek egyaránt komoly bevétel kiesést okoz. Azzal nincs is gond, hogy valaki saját fogyasztásra készít pálinkát, hiszen ez volt a törvény célja. A baj ott van, hogy ezekből az italokból a szomszédoknak és még eladásra is jut – jegyezte meg

Pach Gábor egyáltalán nem irigy mások sikereire, saját tapasztalatát is bárkivel szívesen megosztja. Évek óta tanítja a pálinkafőzés tudományát, tanítványai is sorra remekelnek a szakmai versenyeken. Emellett rangos országos, megyei versenyeken kérik fel zsűrinek.

– A Bács-Kiskun megyei verseny jó példa lehetne más megyék előtt is. Honosítani kellene ezt a kezdeményezést. Második alkalommal kértek fel zsűrinek, melyre boldogan mondtam, igent – árulta el.

Pach Gábor, a Balatoni Kör egyik alapítója. Büszkén hirdeti: Balaton egész évben kiváló úti cél, sőt a szezonon kívül talán még különlegesebb élményeket nyújthat. Így Zamárdiban közel a Balatonhoz, a vasút mentén lévő Gyümölcs Wellness Központot is érdemes felkeresni, ahol egész évben alkoholmentesen is bárki jól érezheti magát, gyümölcslevekkel, kenyérlángossal a nyugalom szigetén.

Kép: Facebook.com