Kezdőlap ÉT-TRENDEK „ Álmodtam egy világot magamnak”

„ Álmodtam egy világot magamnak”

Kecel Város feltörekvő borásza címet nyerte el Hugyi László. A 29 éves fiatal tehetség saját kis otthoni pincéjében készíti a díjazott borait, de nagy álma egy saját pincészet létrehozása. Az elmúlt egy évtizedben a világ számos pontján járt sommelier-ként, mindenhol büszkén vallotta, a Kunsági borvidékről származik.

Hugyi László a nulláról építette fel borászati karrierjét, az elhivatottsága, a maximalizmusra való törekvése, a kitartása mellett a szőlőtermesztés és borkészítés iránti alázata segítette abban, hogy a szakma is felfigyeljen rá. Borait egyre több versenyen megméreti, az eredmények pedig arra sarkalják, hogy még jobb legyen.

A Kecel város borversenyén a közelmúltban kapta meg a Hegyközség különdíját, a Feltörekvő Borász címet. E rangos elismerést immár második alkalommal vehette át. Először 2012-ben még diákként érdemelte ki nemzetközi versenysikerei elismeréseként.

– Büszke vagyok minden szakmai díjamra, mivel megerősít abban, hogy jó úton járok. A családomban hagyománya van a szőlőtermesztésnek, bort azonban csak a nagyapám készített. Így mondhatni a nulláról indultam el, amikor úgy döntöttem, hogy kitanulom a borászati szakmát. A gimnáziumi érettségi után végeztem el Kiskőrösön a borász technikusi képzést, majd a pálinkafőző képzést. A szakma iránti elkötelezettségemre már diákként felfigyeltek tanáraim, számos versenyen öregbítettem az iskolám, és egyben a Kunsági borvidék jó hírét – elevenítette fel a kezdeteket Hugyi László, hozzátette a legbüszkébb az Olaszországban megrendezett angol nyelvű Nemzetközi „Europea” Wine Championship borászati diákversenyen elért eredményére, hiszen Európa 63 legjobb borász tanulója között tudott több kategóriában is magas eredményeket produkálni. Többek közt borászati technológia témakörben II. helyezést, olaszországi borok és termőtájak ismerete témakörben pedig I. helyezést ért el.

A most 29 éves tehetség a borászati szakmát több oldalról is megismerte az elmúlt évtizedben. Az iskola után egy évet dolgozott Imrehegyen a Béla Borászatban, közben elvégezte a sommelier vizsgát, majd nemzetközi – Wine and Spirit Education Trust – (WSET) borszakértő iskolában megszerezte az „Advance” képesítést, ami a zöld plakettnek felel meg. S ekkor még csak 21 éves volt. Ezt követően egy éven át sommelier-ként kamatoztatta tudását Budapesten, a Mák Bistroban, majd két éven át óceánjáró hajókon.

– Sommelier-ként nagyon szerettem dolgozni, különösen az óceánjárón. Bejártam Ázsiát és Ausztráliát. Több neves pincészetbe is eljutottam, többek között az ausztrál Penfolds és Peter Lehmann borászatba. Mindenhol büszkén vallottam, hogy Magyarországról, a Kunsági borvidékről származom. Szívügyem a Kunsági borok jó hírének népszerűsítése. Hiszem és vallom, hogy igenis helyük van a világ legjobb bortételei között, nálunk is nagyon sok jó borász és szőlész dolgozik, akik díjnyertes borokat készítenek, s a hozzávaló szőlőt termelik – tette hozzá.

Hugyi László két év után hazatért, Kecelen alapított családot. Nagy álma, hogy saját borászata legyen. Ennek első lépéseit megtette.

– Betekintést nyerhettem a borpiac működésébe, megismerkedtem az értékesítési oldallal, volt némi tapasztalatom a borok előállításában, így minden adott volt ahhoz, hogy belekezdjek a saját borkészítésbe. Egyelőre otthoni szinten, saját pincénkben alkotom meg boraimat. Évről-évre, mondhatni hónapról-hónapra finomítom a technikámat, a technológiámat. Szeretek fajtaszőlőkkel dolgozni, de a házasításban is látok lehetőséget és kihívást. Mindenből tanulok, maximalista vagyok. Nem is 100 százalékra, sokkal inkább 120 százalékra törekszem. Hiszem, hogy csak így lehet sikereket elérni. Nagy álmom egy kis családi pincészet, ahol minden apró munkafolyamatot még magam felügyelhetek és irányíthatok – vallja Hugyi László, aki jelenleg főállásban egy borászati termékeket forgalmazó cég területi képviselője.

– Öt éven belül szeretném, ha megvalósulna az álmom. Addig próbálom tökéletesíteni a receptjeimet. Nem titkolt célom, hogy boraimmal a Kunsági borvidék igazi arcát visszaadjam. Tökéletes élményt nyújtó borokat alkossak. Vallom, hogy innovatívnak kell lenni, a régi hagyományokat ötvözni a legújabb technológiákkal. A piaci igényeknek maximálisan megfelelni, bármikor leülni a fogyasztókkal beszélgetni, hogy valóban az ő ízlésüknek és elvárásaiknak megfelelő borok születhessenek – tette hozzá.

A fiatal borász – aki egyébként tagja a Keceli borrendnek – a helyi 2020-as borversenyen több érmet is kapott boraiért, többek között ezüstérmet érdemelt ki a zsűri véleménye alapján a Cabernet Sauvignon – Cabernet Franc rozé bora.

– Régebben jobban érdeklődtem a pálinkák és azok előállítása iránt.  Képzettségemből adódóan sokáig kihívásként tekintettem arra, hogy megtaláljam a receptet egy jó alapanyag elkészítéséhez, hiszen az évek alatt sajnos sok rossz pálinkával kínáltak meg. Azonnal éreztem egy-egy tételen, hogy rossz minőségű gyümölcsből készítették vagy rossz technológiával. Ma már azonban a borok a szívügyeim, de azért szívesen készítenék még jó pálinkákat is a jövőben, ha lehetőségem nyílik rá– árulta el a fiatal borász.

Hugyi László családjában szinte mindenki foglalkozik szőlőtermesztéssel Kecel és Imrehegy környékén, melyek között több fajta is megtalálható, mint a Rajnai Rizling, az Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres vagy a Kékfrankos. Idén normál menetrendű szüretre számítanak, augusztus 20-a után kezdenek a korai Irsaival, majd szeptemberben folytatják a többivel. Mennyiségét tekintve közepes termésre, de minőségi szempontból jó évre számítanak.

– Szeretem a szakmám, szeretnék a legjobbak közé tartozni. Példaként szeretnék állni a fiatal borászok előtt, hogy igenis lehet nulláról elindulni és kitartó munkával, alázattal szép eredményeket elérni. Arra pedig különösen büszke vagyok, hogy mindezt a Kunsági borvidékről tehetem – mondta végül Hugyi László.