Kezdőlap Események AZ ÚJ FŐTÉR FÉLEGYHÁZA JELKÉPÉVÉ VÁLIK

AZ ÚJ FŐTÉR FÉLEGYHÁZA JELKÉPÉVÉ VÁLIK

A Béke téri átadáson Csányi József polgármester köszöntötte a város lakóit, és elmondta, hogy az elkövetkezendő időben is mindent megtesz a város vezetése Félegyháza élhetőbbé tételéért. Közösségi tereinek, parkjainak, utcáinak fejlesztéséért, illetve azért, hogy elősegítsék a vállalkozások működését, megtelepedését. A polgármester után Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a megyei fejlesztési tervekről szólt. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő gratulált Félegyháza közösségének, hogy nagyszabású terveit összefogással tudja megvalósítani.

A projektzáró eseményen Csányi József polgármester elmondta: – Az alapkövet több mint egy éve raktuk le, de ez a projekt régebben kezdődött. Akkor, amikor 2012 májusában 12 ember szövetséget kötött, és eltökélték, hogy Kiskunfélegyházának változásra van szüksége. Szellemiségében és a város építésében egyaránt. Ez a törekvés ma itt teljesedett ki. Láthatjuk, hogy ez az új főtér jelképpé válik. A tervek úgy fogalmazódtak meg, hogy a közösségnek építsünk új életteret.

Ha ma végignézünk a főtéren, vagy végigsétálunk a „ligetös” főutcán, jól láthatjuk, hogy az Ótemplomtól a vasútállomásig egy teret képez, egy lelket, egy szót, egy hitet képez ez az új építmény

Hiszem, hogy olyat sikerült alkotni a városban, ami mindenkinek kedvére való – tette hozzá a város első embere.

A megyei közgyűlés elnöke, Rideg László beszédében elmondta: Bács-Kiskun megye az ország legnagyobb méretű megyéje. Most lehetőség nyílt arra, hogy 63 milliárd forintot – pályázatokon keresztül – a megyén belül a települések fejlesztésére, szépítésére fordítsuk.

A pályázati szakaszban nagyon jó kapcsolat alakult ki a polgármesterekkel, és egyetértés született abban, hogy ezt az összeget azokra a dolgokra költsük, amelyekre helyben a legnagyobb szükség van. Hozzá kell tenni azt is, hogy ez az összeg ma már 70 milliárd fölé emelkedett. Épültek bölcsődék, bővültek a települések működtetéséhez szükséges eszközparkok és számos egyéb fejlesztés valósult meg.

A pályázatokból, a fejlesztési törekvésekből kiderült, hogy megyénkben nagy az itt élők tenni akarása. El kell mondani azt is, hogy országosan Bács-Kiskun megyében emelkedett legnagyobb mértékben a házasságkötések száma, és 12 százalékkal több gyermek született ebben az évben, mint az előzőben. Ez az itt lakók élni akarását jelzi.

A megyei önkormányzat létrehozott egy fiatal szakemberekből álló munkaközösséget, amelynek az a feladata, hogy a legkisebb településeket segítse a pályázatokban, elképzeléseik megvalósításában.

Megkaptuk már a következő TOP 2-es pályázati kiírásokat véleményezésre. Ez azt jelenti, hogy januártól indul az új fejlesztési ciklus, akkorra készen leszünk az új fejlesztési elképzelésekkel. Biztos, hogy Félegyháza, ahol ebben a ciklusban megvalósult a Zöld Program, új bölcsőse épült, fejlesztették az ipari parkot és számos beruházás történt, a jövőben is új létesítményekkel gyarapszik, megújítja közműveit – tette hozzá a megyei elnök.

– Ami itt történik Félegyházán, az példázata annak, hogy amikor a megújulás érdekében összefognak a józan erők, akkor szerethető, élhető, egészséges környezetet képesek teremteni. Ennek feltétele az is, hogy országunk gazdasági szempontból is folyamatosan erősödjön és a vidéki Magyarország a központi költségvetés centrumába kerüljön. A kormány célzott támogatást képes adni annak érdekében, hogy Kiskunfélegyháza még magasabb életminőségű város lehessen. Minden adott ahhoz, hogy ez a város győztes legyen a következő évtizedekben is – fogalmazott Lezsák Sándor országgyűlési képviselő.

Az ünnepség végén ajándékcsomaggal köszönték meg a projekt megvalósításában közreműködő tervezők, kivitelezők és önkormányzati munkatársak munkáját.