Kezdőlap Események Borait és pálinkáit a legjobbak között jegyzik

Borait és pálinkáit a legjobbak között jegyzik

A 2020-as Kecel Város Borversenyén kiváló eredménnyel szerepelt Minda Gábor, aki a Hegyközség Eredményesen szereplő keceli termelő címe mellett boraival több arany- és ezüst érmet szerzett.

Minda Gábor fiatal borász, kisüzemi borászatával elsősorban vendéglátóhelyeket szolgál ki a megyében. Szakmai tapasztalata több mint három évtizedre tekint vissza. A családi szőlőtermelő hagyományokat követve az 1980-as évek végén végzett borászati szakon Budafokon, majd Kecelen, a helyi szövetkezetnél helyezkedett el. Az értékesítési vonalon kamatoztathatta tudását, munkája mellett azonban egyre jobban foglalkoztatta az önálló borászat létrehozása.

– A kilencvenes években megvásároltam az első szőlőterületeimet Kecelen és Imrehegyen, mintegy 5 hektár nagyságban. Az évek alatt többféle szőlővel próbálkoztam, Zweigelt, Kékfrankos, Rizlingszilváni, Aletta, Cserszegi Fűszeres és Irsai Olivér ültetvényekkel, közben pedig saját borászatot is alapítottam. Kisüzemi szinten dolgozom, 1000 hektoliter kapacitással. Elsősorban PET palackos és folyóbor kiszerelésben kínálom boraimat, melyek a kiskereskedelmi és vendéglátóipari szegmensben keresettek. Palackos borokat csak kis tételben készítek – részletezte.

Minda Gábor az elmúlt években számos borversenyen indult, borai több rangos helyi, régiós és országos megméretésen bizonyítottak már. Legutóbb, a Kecel Város Borversenyén a hegyközség különdíjait kapta meg mint Eredményesen szereplő keceli termelő. Emellett aranyérmet érdemelt ki a Vörös cuvée bora, ezüstérmet pedig a Cserszegi fűszeres, az Aletta, a Rizlingszilváni, a Kékfrankos és a Kékfrankos rozé bora. A borok mellett a pálinka kategóriában is remekelt: Irsai Olivér szőlő 2. és az Irsai Olivér szőlő 1. pálinkája is aranyat hozott!

Minda Gábor ezekben a napokban már az idei szüretre készül. Szőlőültetvényei megérezték az idei időjárási anomáliákat, a tavaszi fagyot, a jégveréseket. Ettől függetlenül úgy véli, a Rizlingszilváni kimondottan jónak ígérkezik, de az Irsaira se lehet panasza, és a Zweigelt is jó lehet a fagykár ellenére. A szüret kezdetéig a 2019-es évjárat eddig érlelődő borait palackozza ki. A szüret után pedig új zweigelt tőkéket ültet, és üzemfejlesztésben is gondolkodik a fiatal szakember.