Kezdőlap Események “Egyszer a Szuszában is szeretnék bemutatkozni”

“Egyszer a Szuszában is szeretnék bemutatkozni”

“Játékában a hagyományos újpesti iskola minden stílusjegye visszaköszön, magabiztos, jó felfogású, agresszív a pályán, kreatív, és gólerős, de védekezni is tud” – mondja Sztojka Dominikről Polyák Attila, az UTE Akadémia igazgatója, aki korábban négy évig volt a tehetséges középpályás edzője. 

“U10-től U14-ig foglalkoztam vele, eleinte csatár volt, számolatlanul rúgta a gólokat, de a legjobb játékosnak a középpályán a helye, ezért kezdtük el hátrébb játszatni. Jobbal és ballal is jól lő, pontosak és erősek az átadásai, veszélyesen fejel. 14 évig dolgoztam edzőként, de ilyen biztos lábú gyereket még nem láttam. Minden korosztályban vezéregyéniség volt, edzőként az egyik mesterművem” – tette hozzá a szakember. 

Hasonló véleménnyel van Sztojka Dominikről az UTE Akadémia júliusban leköszönt igazgatója, Sontra Tamás is, aki az elmúlt években azon dolgozott, hogy a középpályás zökkenőmentesen léphessen fel a felnőtt futballba.

“A játékos csak decemberben lesz 17 éves, az elmúlt négy évben tulajdonképpen az összes jelentős akadémia megkereste. Kérője volt a Debrecen, a Puskás, a Honvéd, az MTK, a Vasas és a Fradi is, de Dominik családja újpesti, lojális a klub iránt, így nem érdekelte őket a pénz. Ezért a szülőket bevonva úgy döntöttünk, hogy 16 éves koráig maradjon az UTE-ban, szakmailag mindent megadunk neki, ami a fejlődéséhez kell, aztán célozzunk meg vele egy külföldi klubot” – meséli Sontra Tamás, aki most a Magyar Labdarúgó Szövetség felnőttképzési igazgatójaként dolgozik.

A terv kiválóan működött, Dominik már két éve, nem egészen 15 évesen bemutatkozott az UTE U19-ben, ahol csapata legjobbja, és gólkirály lett, így tehetségére felfigyeltek a külföldi klubok is. Tavaly év végén komolyan érdeklődött iránta két csapat a Premier League-ből, a West Ham is leigazolta volna, a Wolverhampton Wanderers-nél pedig már kész volt a szerződése, amit az utolsó pillanatban mégsem írt alá. 

“Úgy éreztem szükségem van még egy lépcsőfokra – mondta a fiatal középpályás. –  Fokozatosan szeretném felépíteni magam, és nem álltam még készen arra, hogy egyedül boldoguljak az idegen környezetben, ezért inkább itthon maradtam.” 

A játékos ezek után befejezte a tavalyi csonka szezont az UTE U19-es csapatába, majd kereste a lehetőséget, hogy olyan helyre kerüljön, ahol minél előbb bemutatkozhat a felnőttek között is.  

“Idén ősszel már a harmadik évét kezdte volna el az UTE U19-ben, kinőtte ezt a korosztályt, érezte, hogy szintet kell lépnie, hogy hamar a felnőtt futball közelébe kerülhessen. Ennek ellenére Dominik nem árulta el a lila-fehéreket, megvolt benne a szándék, hogy az Újpest FC-nél folytassa, de onnan nem kapott még egy “félig” komoly ajánlatot sem, pedig ingyen leigazolhatták volna, így most a Vasasnál írt alá profi szerződést” – tette hozzá Sontra Tamás. 

Minden szándéka ellenére tehát Sztojka Dominik nem a negyedik kerületben fogja azt a tudást hasznosítani, amit 10 év alatt az UTE-nál megszerzett. Korábbi csapattársai közül további három olyan játékos van, aki a lila-fehéreknél nevelkedett, mégsem Újpesten válhat profi labdarúgóvá. A 2003-2004-es korosztályból idén nyáron az MTK-ba igazolt Gyuris Aurél, Bakos Zsombor a Bologna, Bedő Roland pedig a ZTE játékosa lett. 

A klub neveltjei iránt tehát a magyar első osztályú, és a nemzetközileg magasan jegyzett klubok is érdeklődnek. Az Újpest FC tulajdonosa, Roderick Duchatelet mégsem gondolkodik UTE nevelésű játékosok leigazolásában, pedig az FC őket ingyen vihetné, ráadásul legtöbbjük szíve vágya az, hogy a Szusza Ferenc Stadionban játszhassanak hazai pályán.

“Sokat köszönhetek az UTE Akadémiának, megkaptam a szükséges egyéni fejlesztéseket, és segítettek az iskoláztatásomban, nagyon hálás vagyok nekik, de most a Vasasban is mindent megadnak nekem – mondta Sztojka Dominik – Van néhány hét hátrányom a felkészülésben, ezt szeretném először pótolni, utána lehetőségem lesz az első csapat edzésein is részt venni. Minél hamarabb a felnőtt labdarúgásba kell kerülnöm, azért választottam a Vasast, mert szerintem itt erre megvan az esélyem. Ha már elég érett leszek hozzá, külföldön is kipróbálnám magam, valamint később szeretnék játszani az Újpest NB 1-es csapatában is. Jelenleg kizárólag a Vasasra koncentrálok, de a negyedik kerületben nőttem fel, az itteni emberek között élek, sok mindenkinek szereznék örömet, ha egyszer bemutatkozhatnék a Szusza Ferenc Stadionban.”