Kezdőlap Zenei élet Grateful Dead: Workingman’s Dead (50th Ann. Ed.)

Grateful Dead: Workingman’s Dead (50th Ann. Ed.)

1970 június 14-én – vagyis 50 évvel ezelőtt jelent meg a Grateful Dead ‘Workingman’s Dead’ című albuma. A mestermű a jubileum alkalmából újra a boltok polcaira került, sőt a félévszázados évfordulót egyenesen egy 3 korongos verzióval ünnepli kiadójuk: a Warner Bros. Az újrakiadás tartalmazza az eredeti album re-maszterelt verzióját és egy eddig kiadatlan, 1971-es koncertfelvételt is. Ezzel egyidejűleg a gyűjtők örömére a 33-as vinyl verzió is a boltokba került.

A Grateful Dead: Workingman’s Dead egy fordulópont volt a kultikus zenekar történetében, amely felülírta a zenekar addigi hangzásvilágát. Az együttes merőben új arcát mutatta be, kétségkívül ugyanaz a banda volt, de egy egyértelműen eltérő zenei világgal, amelyben a kor kihívásait követve a tagok a folk-rocktól egészen a pszichedelikus megközelítésig merészkedtek.

Így ötven év távlatából nem hinném, hogy ez a váltás akkora sokkot okozott volna a popszakmában vagy a közönség körében – mert a ‘Workingman’s Dead’ című lemezt még abban az évben 1970 legjobb albumává választotta a The Rolling Stone Magazin. Sőt ugyanezen neves szaklap 2012-ben összeállított visszatekintésében beválasztotta „Minden isők legjobb 500 albuma” közé is. Hogy nem érdemtelenül, azt most ezen a friss hangzású újrakiadáson is hallhatjuk.

Komlós József JR