Kezdőlap Események Kuriózumnak számító borok a soproni Taschner Borház kínálatában

Kuriózumnak számító borok a soproni Taschner Borház kínálatában

A Soproni borvidéken a szőlőművelés évezredes hagyományokra tekint vissza, s ennek a „művészi” szintre fejlesztett tevékenységnek az egyik jeles képviselője a Taschner Borház. A borászat tulajdonosa, Taschner Kurt büszkén tekint arra, hogy megvalósíthatta az álmát, és létrehozhatta ezt a borászatot, így az egykori – nagyszülei által működtetett – „borkimérés” komoly, országos és nemzetközi hírnévnek örvendő borászati üzemmé válhatott. A Taschner Borház pincészetében magas színvonalon készülő borok kiváló minőséget képviselnek, így nem csupán a véletlen műve, hogy számos elismerés öregbíti a borászat hírnevét, az elmúlt évek folyamán több rangos magyar és nemzetközi versenyen is aranyérmeket szereztek.

A fenséges gasztronómiai élményre vágyó, minőségi borokat előnyben részesítő vendégeknek mindenképpen érdemes ellátogatniuk a Taschner Borházban rendezett borkóstolókra, ahol lenyűgöző panorámájú, szép környezetben kóstolhatják meg a díjnyertes, és kuriózumnak számító borokat.

Megtalálni a saját utam

A középiskolai tanulmányaimat egy vendéglátó szakközépiskolában folytattam, majd a vendéglátó főiskolán, 1995-ben lettem közgazdász és ekkor kezdtem el édesapám mellett dolgozni. Akkor a palackozás körüli teendőket láttam el, valamint a család régi, két évszázados pincéjében fogadtam a vendégeket. Édesapám nem erőltette, hogy mindenáron borászként dolgozzak, hagyta, hogy kibontakozzak, megtaláljam a saját utam. Másik 7 tulajdonossal együtt működtettünk egy pincét, s ott merült fel az ötlet, hogy milyen jó lenne csoportokat is fogadni. Mivel korábban vendéglátósnak tanultam, elkezdtem borkóstolókat tartani a vendégeknek, mert bort kóstolni, ízeket, illatokat, zamatokat felfedezni, megtapasztalni valódi élményt jelent minden borkedvelőnek és borhoz értő szakmabelinek egyaránt.

Saját bor készítése

Ezután született meg bennem a gondolat, hogy milyen jó lenne, ha saját bort készítenék. 1997-ben megalapítottam a cégemet, ezt követően beiratkoztam a Szent István Egyetem szőlész-borász szakmérnöki képzésére, majd a 2000-es évjáratban ez első saját boraim – Irsai Olivér, sauvognon blanc – készítése is megtörtént. Szerencsére kiváló minőségű bort sikerült előállítanom, és ez önbizalmat adott a folytatásra. Ahogy nőttek a szőlőterületeink, szükségünk lett egy nagyobb pincére, és egy régóta dédelgetett álmomat valóra váltva, 2004-ben sikerült egy saját, 1200 négyzetméteres pincészetet, a Taschner Borházat létrehoznom itt, Sopronban.

Díjnyertes borok

Büszkén említhetem meg, hogy 2005-ben az Országos Rozé Versenyen – 170 borminta közül – az általam készített soproni kékfrankossal megszereztem a verseny fődíját, a Champion díjat. Óriási megtiszteltetést jelentett számomra, hogy szinte ismeretlenül, a sok neves borász között debütálva az én boromat ítélték a legjobbnak.  

Különleges hobbik: pezsgőkészítés és házasítás felsőfokon

Számomra a borkészítés mellett inkább csupán a hobbit jelenti a pezsgőkészítés, és mind a három klasszikus, champagne-i szőlőfajtát, azaz chardonnay-t, pinot noirt és pinot meunier-t is művelünk. Igaz, hogy sok munkát igényelnek ezen szőlőfajták, de a legegyedibb karaktert eredményezik. 2016-ban kedvet kaptam egy másik hobbi, a házasítás kipróbálásához is. A kísérletezgetéseim során többször házasítottam már különböző szőlőfajtákat. Elsősorban a kíváncsiság motivál, de sok értékes nedű született már merész és tudatos döntéseim eredményeképp.

Kuriózumnak számító borok

A legnépszerűbb boraink közé tartozik a kékfrankos, az irsai olivér, valamint a kékfrankos rosé, gyakorlatilag ezen termékek értékesítéséből működtetjük a borászatot. Nagy sikerként értékelem, hogy kiváló minőségű borainkkal bekerültünk a Wizzair légitársaság fedélzetére, jelenleg pedig már a Ryanair repülőjáratain is a Taschner Borászat mini palackozású borait szolgálják fel az utasoknak. Örömmel említhetem meg, hogy Lengyelországba, Szlovákiába, Belgiumba, sőt Japánba is exportáljuk borainkat. Olyan fajtákkal is foglalkozunk, amik más borászatoknál nem igazán szerepelnek. Mindenképpen kiemelném a pinot meunier-t (molnár szőlőt), amely tulajdonképpen kísérleti szőlő stádiumban van és tudomásom szerint hazánkban csak mi foglalkozunk vele.

„Borkiméréstől” a nemzetközi hírű borászati üzemig

Büszkén tekintek arra, hogy megvalósíthattam az álmomat, és létrehozhattam ezt a borászatot. A családunk már több generáció óta foglalkozik borkészítéssel, így különösen nagy becsben tartom, hogy én kezdtem el először palackozni a családon belül, így az egykori – nagyszüleim által működtetett – „borkimérés” komoly, országos és nemzetközi hírnévnek örvendő borászati üzemmé válhatott. A Magyar Bor Akadémia rendes tagjaként igyekszem reprezentálni magam a szakmai közéletben, ezért fontosnak tartom, hogy hívnak bírálni különböző országos borversenyekre, legutóbb éppen Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bor- és Pálinkaversenyen vehettem részt.  

Mosolyt csalni az emberek arcára

Számomra az jelenti az örömet, ha másoknak örömet okozhatok, így annak örülök legjobban, amikor látom, hogy ízlik a borom és mosolyt csalok az emberek arcára. Azt tartom jó bornak, ami kerek, gömbölyű, harmonikus, jó „itató”, amit nem kell megmagyarázni, hogy „jó ez a bor, de…”. Jómagam is szívesen megkóstolom a borainkat, melyek közül mostanában a vörös borok – elsősorban a merlot a pinot meunier – a kedvenceim.

Jövőbeli tervek

Jelenleg egy komolyabb volumenű fejlesztést valósítunk meg a pincészetnél, ahol napelemet telepítünk az épület tetejére, annak érdekében, hogy teljes mértékben kiváltsuk a villamos-energia felhasználást. Borászatunk dűlőin nagyon sok új telepítésű szőlő található, mintegy 2 év múlva várható, hogy mindegyik fajta termőre forduljon. Tudatosan úgy alakítottuk ki a tároló kapacitást, hogy majd az összes leszüretelt szőlőt fel tudjuk addigra dolgozni a borászatban. Reményeim szerint már a 2021-ben esedékes szüretkor kijelenthetjük, hogy minden – berendezés, kapacitás, eszköz – a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy a teljes mennyiséget magas minőségben tudjuk feldolgozni és kiváló minőségű bort készítsünk belőle.

Taschner Bor- és Pezsgőház Kft.

H-9400 Sopron, Balfi út 168.
Tel: +36-99/506-605
Mobil: +36-20/931-52-25
Fax: +36-99/506-603
E-mail: [email protected]

Nyitva tartás:

hétfő–péntek: 9.00–17.00