Kezdőlap Hit és élet Megszentelték a Szegények kenyerét

Megszentelték a Szegények kenyerét

Megemlékezést tartottak a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai a népkonyha előtti Szegények kenyere keresztnél. A lélekemelő program keretében felelevenítették Karol Wojtyla, azaz Szent II. János Pál pápa példamutató életét, valamint Szent István király és a magyar kenyér ünnepét.

A Wojtyla Ház sorközössége minden évben méltó módon megemlékezik a közelgő augusztus 20-ai nemzeti ünnepről. A kenyérszenteléssel egybekötött rendezvényt rendszerint az épület előtt, a Szegények kenyere szobornál tartják. Így történt ez idén is.

Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa köszöntötte az ünneplőket, utána bibliai gondolatokat idézett a Jézus kenyérszaporítási történetéből, majd a jelenlévők megkoszorúzták a szobrot.

Ezt követően Jerzy Snopek lengyel nagykövet tartott beszédet. Hangsúlyozta, ismét nagy örömmel látogatott el a Wojtyla Lengyel-Magyar Barátság Házába, melyet nagyon különleges helynek tart. Egy olyan intézmény, ahol Lengyelország fiának, Karol Wojtylának a legnemesebb eszméi válnak valósággá nap mint nap.

Prof. Dr. habil Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem dékánja, egyetemi tanár is köszöntötte a jelenlévőket. Magánemberként elkísérte az ünnepségre egyik korábbi tanítványa, Gulyás Tibor államtitkár-helyettes.

Szécsi Gábor beszédében utalt Szent II. János Pál pápa történelmi munkásságára. Az egyházfő életének három meghatározó pillére volt: az emberi méltóság védelme, a hit és az erkölcsi tettekre váltott megértés.

Végül Kecskemét város nevében Lévai Jánosné tanácsnok lépett a mikrofonhoz.

– A közeli napokban országszerte és a határon túl, a magyar lakta területeken is sokan megemlékezünk augusztus 20-áról, a szent életű István királyunkról. Együtt ünneplünk, együtt fogyasztjuk el a magyarok kenyerét, és ezáltal erősítjük nemzeti öntudatunkat! – kezdte beszédét a tanácsnokasszony. – Naponta imádkozzuk a Miatyánkban: „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!” Ez is mutatja: a kenyér az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik. Az új lisztből készült cipó ünnepi asztalunk ékessége lett és jelképévé vált államiságunknak. Jó érzés tudni, hogy városunkban van egy civil szervezet, a Wojtyla, ahol a szegény embereknek is jut minden nap friss kenyér, valamint meleg ebéd. Köszönet ezért az áldozatos munkáért! – mondta végül Lévai Jánosné.

A beszédek után dr. Finta József, a Nagytemplom plébánosa megszentelte az új kenyereket, melyeket felszeletelve kis kosárban kínálták a résztvevőknek.

Forrás: wojtyla.hu Fotó:ARM