Kezdőlap Események Példamutató civil kezdeményezések Csengődön

Példamutató civil kezdeményezések Csengődön

A vírushelyzet miatt fennálló, az önkormányzatokat is érintő nehezebb gazdasági helyzet korlátozottabban ad lehetőséget bármilyen fejlesztésre, így viszont megnőtt a helyi civil szervezetek szerepe. Csengődön több civil kezdeményezés is megvalósult az elmúlt hónapokban, s Pivarcsi Csaba polgármester szerint a jövőben is folytatódhatnak az ilyen jellegű fejlesztések.

Örömmel tapasztaltam, hogy a lakosság részéről felmerült az igény, hogy szebb legyen a településkép, s miután a korábbról elmaradt feladatok pótlásra kerültek olyan környezet alakult ki, amit szeretnek a csengődiek. Az önkormányzat szervezőként vett részt a munkálatokban, valamint a hivatal dolgozóinak közreműködésével, az önkormányzati gépek, eszközök felhasználásával valósultak meg ezek a fejlesztések. A lakosság összefogásával megépült egy új közösségi színtér, egy pinceklub helyiség, amely sportolásra, különböző programok megrendezésére egyaránt otthont adhat a jövőben. Magánszemélyek és a helyi vállalkozók önkéntes munkájának köszönhetően történt meg többek között az épület pincéjének felújítása, a nyílászárók cseréje, a burkolat cseréje, és a fűtés kialakítása.

Egy másik civil összefogás során már két alkalommal is sor került önkéntes hulladék-gyűjtő akcióra, amely folyamán a település külterületi útjait tisztították meg a jelentkezők.

Egy másik kezdeményezés eredményeként kezdődött el a Dr. Váry Albert síremlékének teljes karbantartása, megtisztítása és alapítványi összefogással a közeljövőben megtörténhet a síremlék felújítása is.

A szülők összefogásával sok munkát sikerült elvégezni a napokban befejezett óvodai udvar és játszótér építése kapcsán is. További civil kezdeményezés, hogy miután újjá alakult a sportegyesület, elkezdődött az elhanyagolt, használaton kívüli focipálya – melyen ezen a héten már edzőmérkőzésre is sor kerül – felújítása is.

Büszkén tekintek a település lakosságára, akik az összefogással, és a közös munkával összekovácsolták a helyi közösséget, és elérték, hogy sokkal esztétikusabb környezetben élhetjük a mindennapjainkat, s remélhetőleg példát mutattak a más településen élők számára is.