Kezdőlap Események Sváb Borok Napja Császártöltésen – Díjnyertes nedűket is kóstolhatnak a vendégek

Sváb Borok Napja Császártöltésen – Díjnyertes nedűket is kóstolhatnak a vendégek

Az 54-es főút mellett található, a Kiskunság és a Sárköz határában lévő 2312 fős Császártöltés településszerkezetének egyedi arculatát az árterület szélén emelkedő löszfalba vájt pincesorok – melyek stílusa az egykor Németországból betelepült svábok emlékét őrzi – adják. A szőlő és borkultúrájáról híres község jelenlegiborászai méltó módon képviselik az elődeik munkásságát, hiszen a közelmúltban több országos és régiós borversenyt is megnyertek. A fiatal helyi borászokból álló Császártöltési Pincesorokért Egyesület már több sikeres rendezvény lebonyolítását tudhatja maga mögött, s ezúttal – Császártöltés Község Önkormányzata támogatásával – a színvonalasnak ígérkező, augusztus 8-án sorra kerülő Sváb Borok Napjára invitálják az érdeklődőket.

Több évszázados szőlő és borkultúra

Patachich Gábor, egykori kalocsai érsek jóvoltából érkeztek a sváb telepesek erre a vidékre, főként a szőlőkultúra fellendítése céljából –nyilatkozta Takácsné Stalter Judit polgármester. A pincék készítése szempontjából kiváló adottságokkal rendelkezett a falu, mert a löszfalakba nagyszerűen ki lehetett építeni a présházas pincéket. Császártöltés – ahol a lakosság nagy hányada foglalkozik ma is a szőlővel – jelenleg egy igazi pincefalu, hiszen a több száz présház és pince jórészt a falu belterületén található.

Sváb Borok Napja – díjnyertes nedűket is kóstolhatnak a vendégek

Az immár 5 éve működő, a falu közösségi életében aktív szerepet betöltő Császártöltési Pincesorokért Egyesület szervezésében kerül megrendezésre augusztus 8-án a Sváb Borok Napja. A település 5 pincesorral rendelkezik, és a jeles napon 15 pince várja majd a vendégeket. A gasztronómia szerelmeseire is gondolva természetesen nemcsak borkóstolás lesz, hanem különféle finom ételekkel is az érkezők kedvében járnak ezeken az utcákon. A látogatók mozgásának megkönnyítése érdekében pedig egy kisvonat szállítja majd az érdeklődőket a picesorok között.  

Tradicionális kézműves foglalkozások

Érdemes megemlíteni a lakosságunk kézműves hagyományok iránti tiszteletét, ugyanis ma is többen foglalkoznak hímzéssel, fafaragással, fazekassággal a faluban.  A Sváb Borok Napján a községben működő alapítványok vállalták fel, hogy a pincesorokon mindegyikük más-más foglalkozást tartva gondoskodik a gyerekek még felhőtlenebb szórakoztatásától. Ezúton is köszönjük a Csengőszó Császártöltési Iskolai Alapítvány, a Császártöltés Fejlődéséért Közalapítvány, a „Falatkák” Óvodai Alapítvány és az Agape Team Missziós Csoport Alapítvány áldozatos munkáját.

Falusi Olimpia és Habparti

Augusztus 8-án délelőtt is lesz egy rendezvényünk, miután ekkor bonyolítjuk le a hagyományos Falusi Olimpiát a Ligetben. A népszerű eseményen több izgalmas feladat – talicskatologatás, krumpli – és csizma dobálás – várja a csapatokat és az önfeledt szórakozásra vágyó nézősereget. A 10 órakor kezdődő verseny után pedig a nap egyik fénypontjaként az Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy habpartit tart a gyerekek számára. Minden kedves, felejthetetlen élményre vágyó érdeklődőt szeretettel várunk augusztus 8-án 15.00 órától a Sváb Borok Napjára Császártöltésre!