Kezdőlap Adomány A cisztás fibrózisban szenvedő betegek diagnosztikáját segíti az adományba kapott új gép

A cisztás fibrózisban szenvedő betegek diagnosztikáját segíti az adományba kapott új gép

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházának kecskeméti, Cisztás Fibrózis központja idén hozzájutott egy több, mint 4 millió forint értékű ChloroCheck Chloridometer készülékhez, mely a kórház, valamint az ebben a betegségben szenvedő gyermekek szüleinek és cégek
nagylelkű adakozásával valósult meg. A készülékből csak néhány van jelenleg az országban, így fontos előrelépést jelent az intézmény és a cisztás fibrózisban szenvedő betegek számára.
A támogatásból beszerzett eszköz egy fontos diagnosztikai készülék a cystás fibrosisban (CF) szenvedő betegek diagnózisának felállításában bármely életkorban, amely lehetővé teszi a verejték sótartalmának (kloridtartalmának) pontos meghatározását minimális verejtékből.
Ennek a vizsgálatnak az elvégzését világszerte a betegség diagnózisának felállításában a legfontosabb és legalapvetőbb formának tartják.
A cystás fibrosis (mucoviscidosis) egy genetikai alapon kialakuló, több szervet érintő betegség. Magyarországon több ezer beteg szenved ebben a betegségben, akiket CF-központokban egész életen át kell gondozni, ami egy komplex feladat – ismertette a betegséget Dr. Bede Olga egyetemi docens, a CF-központ vezetője. Köszönet mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy még precízebben és nemzetközi
mércével is elfogadott eszközzel tudjuk végezni a munkánkat a betegek érdekében.