Kezdőlap Fejlesztés A mai robotporszívók messze túlszárnyalják az elvárásokat

A mai robotporszívók messze túlszárnyalják az elvárásokat

Egy ideális készülék leveszi rólunk a takarítás terhét

Budapest, 2020.szeptember 7. – Az első robotporszívót 1997-ben mutatták be és formáját tekintve lényegében megegyezett a jelenleg elérhető változatokkal, ugyanis korong alakú volt. Mindez nem a véletlen műve, ergonómiai szempontból még mindig ez számít a lehető legideálisabb kialakításnak. „A robotporszívóknak 360 fokos tájékozódási képességgel kell rendelkezniük és szükség esetén, például egy sarokba érve 180 fokos fordulatot kell tudni tenniük” – hangsúlyozta Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

A robotporszívót általában azért választják az emberek, mert szeretnének egy teljes mértékben proaktívan dolgozó készüléket, amely a lehető legnagyobb hatékonysággal végzi el a rá bízott szoba, vagy lakás takarítását. Ezek a készülékek éppen ezért a lehető legnagyobb önállósággal kell, hogy rendelkezzenek.Éppen ezért feltölthető akkumulátorral készülnek, tájékozódásukat pedig a tetejükön lévő optikai letapogatók, illetve az oldalukon lévő szenzorok, vagy infravörös érzékelők segítik.

A kétezres évek elején csaknéhány gyártó foglalkozott robotporszívók gyártásával és kezdetben azok magas ára miatt mindösszenéhány tízezres darabszámban gyártották őket. A készülékek a kevésbé árérzékeny piacokon, így például az Egyesült Államokban kezdtek elterjedni. Napjainkra viszont már az Európai Unióban szinte minden műszaki áruház polcain megtalálhatók.„A robotporszívókkal kapcsolatos kereslet exponenciálisan nőtt az elmúlt évtizedben. Az emberek felismerték ezekben a készülékekben azt, hogy jelentős mértékben megspórolható velük a takarításra szánt idő” – emelte ki a Sencor termékmenedzsere. Mindez a gyártókat is egyre nagyobb versenyre sarkallja, amivel végső soron a fogyasztók járnak jól. A Sencor kínálatában 2011 óta érhetők el robotporszívók, de a gyors technikai fejlődés lehetővé teszi, hogy évről-évre nagyobb tudású robotporszívókkal állhasson elő a márka.

De mit tudnak korunk robotporszívói? Sőt, akár úgy is feltehetnénk a kérdést, hogy mire képesek a jelenleg kapható robotporszívók? Általánosságban elmondható, hogy ma már egy alapgép is elfogadható munkát tud végezni a különböző felületeken, így például a fapadlón, parkettán, linóleumon, vagy járólapon. A beépített forgókeféknek köszönhetően pedig a sarkoknál és a falak mentén is tökéletesen el tudja távolítani a szennyeződéseket. „A Sencor belépőmodellje, a Milia is el van már látva lépcsőről való leesés elleni védelemmel, illetve az 1centiméteres díszlécek, vagy a 2 centiméteres szőnyegek sem állhatják az útját takarítás közben. Egy feltöltéssel pedig legalább 80 percen keresztül képes porszívózni” – hívta fel a figyelmet a szakember.

A csúcskategóriás robotporszívók pedig fel vannak szerelve a legújabb digitális megoldásokkal. Ennek köszönhetően egyes modellek akár mobilalkalmazással is elindíthatók például a munkahelyről, vagy a boltból, bevásárlás közben. „A Sencor csúcskategóriás gépe a 15.0–ás navigációs rendszert használja, ami magában foglalja a VSLAM vizuálislézert, a giroszkópot, az infravörös érzékelőket, valamint a lépcső, vagy más akadályokat érzékelő szenzorokat. Ennek köszönhetően a lehető legprecízebb és leghatékonyabb takarítást tudja véghezvinni” – tette hozzá Lucza András.

A legtöbb felhasználó manapság már olyan robotporszívókat keres, amelyek rendelkeznek MOP, vagyis „nedves törlés” funkcióval. A MOP-os robotporszívó működés közben porszívóz, majd ahogy halad egyúttal nedves feltörléstis végez. A Sencor szakemberei a vásárlói igényekre reagálva olyan biztonsági funkcióval látták el egyes MOP-os változatokat, hogy azok ne engedjék maguk alá a vizet a víztartályukból, ha valamilyen oknál fogva elakadnának.

A Sencor csúcskategóriás modellje 120 perces üzemidőt kínál egy feltöltéssel, az intelligens programozásnak köszönhetően pedig a lítium-ionos akkumulátor lemerülése esetén azonnal visszatér a fali aljzathoz csatlakoztatott töltő egységez. „Egy fejlett robotporszívót manapság egy személyre szabott mobilalkalmazás tesz igazán szerethetővé, hiszen egy applikációval különböző funkciók és üzemmódok beállítására is lehetőség van, mindamellett ellenőrizhetők a robotporszívó szoftvere által rögzített státusz riportok, így többek között a végrehajtott tevékenységek” – tette hozzá a Sencor termékmenedzsere.

A modern robotporszívók ugyanakkor takarítási szokásainknak megfelelően programozhatók, azaz tetszőlegesen megadható, hogy egy héten melyik nap, hány órakor kezdjen neki a takarításnak. Mivel akár napi használatra is lehet őket programozni, ennek köszönhetően akár mindennap körbejárhatják a lakást, így mindennap tiszta otthon várhatja a robotporszívó tulajdonosokat. Korunk robotporszívói már messze túlszárnyalták a kezdeti példányokat éppen ezért a Sencor arra számít, hogy a jövőben még több magyar háztartásban feltűnhetnek ezek az automatizált készülékek.

A SENCOR-ról

A SENCOR a világ egyik leggyorsabban növekvő fogyasztói és kereskedelmi márkája, termékei világszerte több mint 50 országban érhetőek el. A céget 1969-ben Japánban alapították. A márka célkitűzése az igényes vásárlók kiszolgálása kiváló minőségű, stílusos termékekkel. A SENCOR – megelőzve a trendeket és alakítva azokat – bevezette a színes készülékeket több termékkategóriában is. A márka folyamatosan bővíti portfólióját, mely már jelenleg is több ezer termékből áll. Kínálatában egyaránt megtalálhatóak konyhai gépek, szórakoztató elektronikai, háztartási cikkek, egészségügyi és szépségápolási termékek, valamint autós szórakoztató és irodatechnikai eszközök.