Kezdőlap Események Átadták a kuriózumnak számító, az ország egyetlen működő szélmalmát Felsőszentivánon

Átadták a kuriózumnak számító, az ország egyetlen működő szélmalmát Felsőszentivánon

Régóta dédelgetett álma vált valóra a felsőszentiváni lakosságnak,mert – a néhány éve összedőlt szélmalom helyén – felépült egy teljesen új, impozáns látványt nyújtó szélmalom, ami újra betöltheti a falu életében szimbolikus szerepét. A Bajától alig 20 kilométerre fekvő, 1800 lelkes településen megvalósuló projekt során kuriózumnak számít, hogy a kivitelezők az ország egyetlen működő szélmalmát hozták létre. Már lezajlottak a próbaőrlések a szélmalomban, amely a térség legnagyobb turisztikai attrakciójaként minden bizonnyal sok érdeklődőt vonzmajd a községbe. Vörös Szilárd polgármester – aki büszkén tekint az ikonikus épületre –számolt be az örömteli projekt lezárásáról, valamint a Felsőszentivánon zajló egyéb fejlesztésekről.

Elkészült az ország egyetlen működő szélmalma

Az 1878-ban épült, a falunk ikonikus épületének számító szélmalom sajnos 2005-ben beomlott, majd 2010-ben teljesen összedőlt.Mivel a szélmalom a község meghatározó szimbóluma volt megépülése óta, ezt a szerepét szerettük volna visszaállítani. 2015-ben kezdtük el tervezni az újjáépítést, és 2016-ban nyújtottunk be pályázatot a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által koordinált, uniós TOP-os támogatásra, ahol elnyertünk 214 millió forintot, ám a pályázati döntés csak 2018-ban született meg.

A történelmi jelentőséggel rendelkező projekt megvalósítása folyamán teljesen újjáépítettük, új belsővel, új gépészettel láttuk el a szélmalmot. Jelenleg Magyarországon ez az egyetlen szélkerékkel őrlő és egyetlen működő szélmalom, amely ráadásul kiszolgáló épülettel, fogadó teremmel, játszótérrel, parkolóval, virtuális világgal, informatikai eszközökkel, többnyelvű kalauzolással, idegenvezetéssel várja a látogatókat.A szélmalom 4 méter/szekundumos szélnél már 6 kW energiát termel, amellyel óránként akár 200 kg gabonát képesek megőrölni a 80 centiméter átmérőjű malomkerekek. Ha nincs szél, akkor elektromos meghajtással is működik a szerkezet.A malom és a mellé épült létesítmény családbarát környezetben mutatja be, hogy annak idején hogyan őrölték a gabonát, illetve hogyan készült a mindennapi kenyér.

A szélmalommal kapcsolatban nyugodtan kijelenthetem, hogy a település egyik „szívügye” valósult meg. Augusztus 29-én, szombaton tartottuk a szélmalom ünnepélyes átadását, ahol az ünnepi szentmisét követően került sor az épület megáldására, fölszentelésére, és bemutatására. A jeles ünnepséget pedig a Fourtissimo együttes koncertje zárta.

Felújított fogorvosi rendelő

A napokban fejeztük be a fogorvosi rendelő felújítását, amit a Magyar Falu Program keretébenelnyert 30 millió forintos támogatásból hajtottunk végre. Elsősorban energetikai korszerűsítést hajtottunk végre az intézményben illetve elvégeztük az épület akadálymentesítését is. Az erre a programra épülő másik sikeres pályázatnak köszönhetően3 millió forintot nyertünk eszköz és bútorzat vásárlásra, így évvégére a fogorvosi rendelőnk teljes egészében megújul, megszépül és a jövőbeli kisebb energiaköltséggel válik fenntarthatóbbá.

Igényes szabadidőpark kialakítása

Egy Leader-es pályázat keretében a közeljövőben megtörténik a Szegedi úton lévő szabadidőparkban található játszótér, sportpark, szabadidőstó és sétáló felújítása illetve egy élmény kaland-dombkialakítása. Egy TOP-os pályázati forrás felhasználásával megvalósítjuk a község belvízelvezető rendszere kiépítésének első ütemét, ennél a projektnél a napokban kötjük meg a szerződést a Megyei Önkormányzattal.

Egyéb fejlesztések

A helyi termelői piacon újabb árusító sort alakítottunk ki, amelynek a napokban kerül sor az átadására. Az Egyházközséghez tartozó temető kerítésének felújítása ugyancsak megtörtént. Folyamatban van a Művelődési Ház fűtésének korszerűsítése, melynek keretében a régi központi fűtést cseréljük energia-takarékos kazánra illetve klimatizáljuk az épület helyiségeit is.

Elhalasztott rendezvények

A rendezvények tekintetében tiszteletben tartjuk a vírushelyzet miatt hatályban lévő szabályokat, ezért idén nem rendezünk falunapot, sem lovas napot, és elmarad a szentiváni tűzugrás is. A lakosság tudomásul vette a döntésünket, mindenki belátta, hogy most fegyelmezetten kell viselkednünk.

Jövőbeli tervek

Kiemelten fontosnak tartjuk a település védelmét, s ennek érdekében az önkormányzat vásároltegy ingatlant, amelyből rendőri szolgálati lakást szeretnénk kialakítani. A biztonság növelése érdekében felújítottuk továbbá a falu teljes kamerarendszerét, amit elláttunk rendszámfelismerő rendszerrel is. Nemrégiben pedig építettünk egy kerékpár tárolót, ahol szintén biztonsági kamerát helyeztünk ki, aminek már önmagában is visszatartó ereje van. A Magyar Falu Program keretében szeretnénk felújítani az 55-ös főút melletti kerékpárutat. A tankerülettel közösen pályázatot nyújtunk be az általános iskola és tornaterem felújítására, jelenleg a projekt szakmai előkészítésénél tartunk.