Kezdőlap Zenei élet Balance: for we know in part

Balance: for we know in part

Az Ávéd János – szaxofon, Fenyvesi Márton – gitár és Benkó Ákos – dob felállású Balance a modern jazz – vagy ha tetszik: a kortárs jazz színvonalas hazai képviselőjeként egy egészen különleges kísérletező hangzásvilággal lepi meg az új BMC Records album hallgatóit.

A mindszenti származású szaxofonos, zeneszerző, hangszerelő, zenetanár: Ávéd János a magyar jazz középgenerációjának kiemelkedő alakja, nemcsak szólistaként, de alkotótársként is keresett zenész. 2011 januárjában alakította meg Balance nevű formációját, melyben basszushangszer nélküli dob-gitár-szaxofon összeállításban rejlő, szabad zenei formákban szerkesztett, új zenei lehetőségeket kutatják Fenyvesi Márton gitárossal és Benkó Ákos dobossal. Mindezt úgy, hogy közben bármilyen spontán felmerülő dallami elemet felhasználnak. A formáció bemutatkozó lemeze 2016-ban, ugyancsak a BMC Records égisze alatt jelent meg.

„Mi, improvizáló jazz-zenészek talán mind arra vágyunk, hogy egy zeneszerző formaérzékével és egy kompozíció tökéletességével legyünk képesek spontán megszólalni” – vallja Ávéd, és tisztán megmutatkozik, hogy a végsőkig próbálják kitágítani az együtt zenélés és mellette a hangszeres lehetőségek határait is.

Új darabjaik Ávéd János szerzeményei három kivétellel: kettő ezek közül közös kompozíció, egy pedig Fenyvesi Mártin gitárosé: a free jazz, az éles tónusok és a hirtelen kontrasztok, a meditatív hangulatok, sőt álomszerű, elvont, néha esetlegesnek ható hangszeres effektekkel felvett részletek keverednek és állnak össze egésszé az egyes felvételekben

A szaxofon középpontisága természetszerűleg adódik a felállásból – mégis egységes és masszív képet mutat a trió az 2018-2019-es koncertszezonban, az Opus Jazz Clubban adott három fellépésből összeállított lemezén.

Komlós József JR