Kezdőlap Zenei élet Balog József – The French Collection

Balog József – The French Collection

Korunk egyik legkimagaslóbb hazai zongoraművésze: Balog József francia szerzők zongoraműveiből játszik frissen megjelent Hungaroton CD-jén.

A kivételes kvalitású művész, generációjának egyik legtehetségesebb zongoristája, Balog József előadásában szólalnak meg három meghatározó hatású francia zeneszerző: Rameau, Debussy és Boulez művei a The French Collection című albumon.

Az előadó felvételei első, Liszt albuma óta mindig különös figyelmet érdemelnek – és koncertjein nyújtott teljesítménye csak megerősítették bennem a róla kialakult kedvező képet. Meg a várakozást új megjelenése kapcsán. Mert Balog József egy valóban kimagasló képességű, felkészült és érzékeny zongorista – aki szívesen tágítja egyéni repertoárját más zongoristák által kevésbé favorizált szerzők irányába is – a hallgatóság számára is különösen érdekes műsort összeállítva.

A felvétel nyitó és záró darabjának keletkezési idejét 300 év választja el egymástól – de már második, Gershwin szólódarabokat tartalmazó lemezén is tapasztalhattuk, hogy a Liszt-díjas Balog Józsefet nem csak repertoárjának zenetörténeti szélessége, hanem a különlegességek iránti vonzódása is egyedivé teszi napjaink zongoristamezőnyében.

Balog József szólózongorás „francia gyűjteménye” Rameau apró remekműveivel kezdődik – akit keveset hallunk modern zongorán, talán épp mert darabjainak csembalószerűsége különleges kihívások elé állítja a játékost. Ritkán hallható, érdekes, szép élmény hogyan oldja meg, ülteti át a „Nouvelles suites de pièces de clavecin” G-dúr és g-moll szvitjét Balog József zongorára.

A műsor záró darabja nem különben ritkán hallható XXI. század eleji mű: Pierre Boulez: „Incises” című darabjának 2001-es verziója megint csak Balog felfedező kedvét – és persze briliáns játéktechnikáját dicséri.

Köztük pedig ott van egyik nagy kedvencem – és ezzel nyilván nem vagyok egyedül – a jól ismert „Images”, vagyis Claude Debussy: Képek című klasszikusának két sorozata. Mert ami összeköti a The French Collection egymástól esztétikailag és történetileg távol eső darabjait, az az itt szereplő kompozíciók képfestő jellege – és elmondható, hogy igazán hatásosak ezek a programzenék Balog József szuggesztív értelmezéseiben.

Komlós József JR