Kezdőlap Zenei élet Beethoven: Dalok – Bostridge, Pappano

Beethoven: Dalok – Bostridge, Pappano

A Warmer meglepetéslemezén a világ egyik legjobban ismert és legkedveltebb zeneszerzőjének kevésbé ismert és favorizált darabjaiba enged betekintést napjaink egyik sztártenorja és sztárkarmestere – aki ezúttal zongorakísérőként mutatkozik meg.

Az idei év Ludwig van Beethoven alakjáról kellene hogy szóljon: hiszen születésének 250. évfordulójának okán hajt fejet előtte nem csak a zenei szakma, de az egész művelt világ. Sajnos, amint azt a vírusmizéria miatt nap, mint nap átéljük, ez nem teljesen így van, de azért Beethoven kivételes szellemisége, humanizmusa és műveiből sugárzó ereje még ezekbe a nyomasztó időkbe is színeket, fényt és hangulatot képes csempészni.

A Warner Classics újonnan megjelent lemeze is ezen értékes jubileumi megjelenések sorát erősíti – azzal, hogy igazi meglepetés mind műsorában, mind az előadásokat tekintve.

Kezdjük azzal a közkeletű ténnyel, hogy Beethoven közismert szimfonikus, kamarazenei- és zongorakomponista – ámde a vokális műfajokhoz kevesebb vonzalma volt. Egyetlen operát írt és egy nagymisét – igaz mindkettőt a géniuszok szintjén; és mellettük egy kis misét, valamint huszonkét alkalmi vokális darabot és oratóriumot.

Érdekes hogy bár Beethoven hagyatékában majd száz dal szerepel, – és ebbe még nem számoltam bele a népdalfeldolgozások masszív tömbjét; ezek pár kivételtől eltekintve mégsem annyira népszerűek, mint más darabjai. Sajátos, hogy Beethovenről mégsem beszélünk úgy dalkomponistáról, mint például Schubertről – annak ellenére, hogy a dalkomponálás viszont végigkísérte Beethoven egész életét: egészen az ifjúkortól a hallásvesztés keserű éveiig.

Ezzel együtt a mában Beethoven dalai többi darabjához képest kevésbé favorizáltak – talán az itt is felcsendülő, rejtélyeket hordozó „A távoli kedveshez” dalciklus érdekessége folytán a kivétel. Ezért is hat olyan frissnek, kvázi felfedezéseket hordozón különlegesnek az idei Beethoven-év kiadványai között ez az Ian Bostridge által felénekelt, egyórás műsor – ahol nem kis meglepetésre napjaink egyik legkiemelkedőbb karmestere: Antonio Pappano ült a zongora mögé az angol sztártenor oldalán, és vállalta el igazán élénk játékossággal a zongorakísérő szerepét. Mellesleg e szerepében is remekül teljesített a csengő hangú, nagyszerű pillanatokat szerző szólista mellett a dalok és dalciklusok folyamán.

Bostridge és Pappano remek egységet alkotva, élményszerűen mutatja be a lemezre válogatott dalokat: az An die ferne Gelibte és a Sehnsucht ciklusai mellett az olyan szólódarabokat: mint a Frohlied, az Ich liebe Dich, az Andenken, az Adelaide, vagy éppen a lemezt záró Marmotte. El lehet mondani, hogy a korunk kiemelkedő két előadójával – vagy ha tetszik: két sztárjaival – készített felvételek csúcsformájukban mutatják be e dalokat.

S hogy még teljesebb keresztmetszetet kapjon a mai hallgató: a kor divatos német költőinek versei nyomán született dalok mellett mellett a százötven letétet megközelítő Népdalfeldolgozások hosszú sorából pedig nyolc olyan került fel a lemezre, mely a brit szigeteket reprezentálja – ezekben további kiemelkedő művészek szegődtek társul az előadásokhoz: Vilde Frang hegedűn és Nicolas Altstaedt gordonkán kíséri Ian Bostridge énekét.

Komlós József JR