Kezdőlap Zenei élet David Bowie: The Man Who Sold The World

David Bowie: The Man Who Sold The World

Egy újabb nagy klasszikus album tér vissza digitálisan átkevert változatban a Warner katalógusából: David Bowie egyik meghatározó lemeze ötven év után a jubileum alkalmából CD-n újra végighallgatható.

1970 izgalmas év volt a popzenében – és pontosan ezen év áprilisában és májusában vette fel David Bowie egyik legfontosabb albumát, rajta az ikonikussá vált dallal. A The Man Who Sold The World aztán 1970 november 4-én jelent meg az Egyesült Államokban – majd némi késéssel: 1971 áprilisában a most is használt, másfajta borítóval Nagy Britanniában.

Az idén pontosan ötven éves album akkoriban nem volt listavezető, bár szépen fogyott – és a kritikai vélemények is kiemelkedő munkának értékelték. A mából visszanézve a legenda pályáján, csak megerősíthetjük e lemez fontosságát mind a művész, mind pedig a kordivat szempontjából. Bowie – akit a rock kaméleonjaként emlegettek, ezzel egy új karaktert talált ki magának.

Az igényes szövegvilág, mely elég borús képet festett a világról – erős kritikai éllel beszélt a kor politikai és technikai vetületeiről, és ehhez izgalmas rockzene társult. Ennek fényében különösen érdekes David Bowie pályáját és lemezeit – de főképpen az akkori rádiós és kereskedelmi szokásokat tekintve, hogy egyetlen dalt sem adtak ki erről a nagylemezről külön kislemezen.

A már maga korában is „kivételesnek” sőt „meglepetésszerűen kivételesnek” minősített lemez utólag még nagyobb sikert ért el – mára pedig a rajta szereplő címadó dal: a ’The Man Who Sold The World’ David Bowie egyik legjobb, legnagyobb, legsokatmondóbb – és más ikonok által is a legtöbbször feldolgozott – slágereként él velünk.

Komlós József JR