Kezdőlap Események Fontos beruházások Hajóson

Fontos beruházások Hajóson

A példamutató gazdálkodásnak köszönhetően évek óta stabil az önkormányzat anyagi helyzete, s ennek köszönhetően idén is fontos fejlesztések valósulhattak meg Hajóson. Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester örül annak, hogy a városban eddig nem történt koronavírusos megbetegedés és így szeptembertől zavartalanul folytatódhatott a település intézményeiben a színvonalas oktatói-nevelői munka.

Kiemelt fejlesztések

Az idei évben jelentősen átalakította életünket a koronavírussal kapcsolatos veszélyhelyzet, de ettől függetlenül a munka nem állhatott meg a településen. Jelenleg is több fejlesztés – amelyek a nyertes pályázataink nyomán többnyire 2018-ban illetve 2019-ben kezdődtek el – zajlik Hajóson. Ezen beruházások közé tartozik a Rózsa utca burkolatának felújítása – terveink szerint a hónap végére elkészülnek az aszfaltozási munkálatok – amelyre a Magyar Falu Programban nyertünk 15 millió forint támogatást. Egy másik nagyobb projektünk folyamán mintegy 40 millió forintból a városi piactér rendezése történik meg. Előkészítés alatt áll továbbá egy korábbi, a Felsőbácska Egyesület támogatásával, mintegy 8 millió forint ráfordítással megvalósítandó Leader-es pályázatunk, amely során a városi temetőben a kápolna külső részének felújítása történne meg.

A Magyar Falu Program keretében zajló beruházások  

A továbbiak során is élni szeretnénk azokkal a pályázati lehetőségekkel, amelyek a Magyar Falu Program keretein belül nyílnak meg előttünk. Ebben a programban nemrégiben mintegy fél millió forintos támogatást nyertünk, amiből új hallásvizsgálót, valamint csecsemők és gyermekek vérnyomás mérésére alkalmas eszközöket szereztünk be a védőnői szolgálat számára. Benyújtottunk egy pályázatot az önkormányzati hivatal épületének villanyhálózati felújítására is, ennek hamarosan várjuk az eredményét, és folyamatosan dolgozunk más kisebb pályázatok előkészítésén is.

Elhalasztott rendezvények

2020-ban a fennálló vírushelyzet miatt sajnos elmaradtak a nagy rendezvényeink, köztük az idén esedékes jubileumi, 40. Orbán napunk. Több kisebb egyéb program – mint például a Pincefaluban lebonyolított Nyitott Pince Napok – megtartásával igyekeztünk pótolni ezt a hiányt. Ezeken a kisebb rendezvényeken soha nem gyűlt össze jelentős tömeg, így tartani tudtuk a létszám korlátokat, s mivel könnyebben betarthatóak voltak a biztonsági előírások, az emberek kellemes környezetben, a baráti társaságokkal, és a családdal tölthették a szabadidejüket. A Város Napját is másként alakítottuk, hiszen korábban sok látogatót vonzó koncertekkel vártuk a lakosságot augusztus 20-a körül, idén azonban elsősorban a gyerekekre koncentráltunk: az Egyesületek házában kézműves foglalkozás, arcfestés, csillámtetoválás, bábszínház és ugrálóvár várta őket. Bízunk abban, hogy hamarosan visszatérhet az életünk a normál kerékvágásba, és jövőre már hatalmas érdeklődés mellett bonyolíthatjuk le a rendezvényeinket.