Kezdőlap Zenei élet Grateful Dead: Anthem Of The Sun

Grateful Dead: Anthem Of The Sun

A Grateful Dead második: 1968-ban kiadott lemeze bő fél évszázad elmúltával most újrakeverve, CD-változatban tér vissza a lemezboltokba.

1965-ben – vagyis idén pontosan ötvenöt esztendeje alakult meg a kaliforniai Palo Altoban a hippi-mozgalom kultikus zenekara – a mozgalmat egyébként jóval túlélő Grateful Dead. Az évforduló kapcsán e napokban újra megjelenteti a Warner hanglemezkiadó a legendás amerikai zenekar három legelső korszakos lemezét.

Utazzunk hát vissza a boldogan ábrándos hatvanas évek végére a Grateful Dead-del! Éljük át újra az ikonikus banda legnagyszerűbb kiadványaival ezt a zeneileg is sorsfordító és meghatározó időszakot.2020. augusztus 28-án, a félévszázados évfordulóra a zenekar három albuma, a ’The Grateful Dead’ az ’Anthem Of The Sun’ (1968) és az ’Aoxomoxoa’ (1969), (1967) remaszterelt változata kerül újra a boltok polcaira.

A Grateful Dead már az 1967 márciusában megjelent első lemez hátszelével vonulhatott be a Los Angeles-i stúdióba összel, hogy nekikezdjen az Anthem of The Sun munkálatainak. A munka nem ment zökkenőmentesen, stúdiót is váltottak: átutazva a keleti partra meg sem álltak New Yorkig. Aztán irány vissza a nyugati partra – de ezúttal San Franciscóba: ott volt akkoriban a hippi-mozgalom központja.

A nagy hercehurca az akkori poptörténetben megszokott útkereséssel társult: az 1967 szeptemberétől 1968 március 31-ig tartó stúdiómunkálatok során egy szvitszerű koncept-album született; mely aztán 1968. július 18-án jelent meg a Warner/Seven Arts kiadásában.

A Grateful Dead: Anthem Of The Sun címet viselő munkája mára már a poptörténelem egyik fontos lemezévé vált, melyet a mértékadó amerikai zenei szaklap: a Rolling Stone magazin is „Minden idők 500 legjobb albuma” között tart számon.

Komlós József JR