Kezdőlap Zenei élet Grateful Dead: Aoxomoxoa

Grateful Dead: Aoxomoxoa

A Warner hanglemezkiadó egyik nagy kultikus zenekara: a Grateful Dead harmadik stúdióalbuma: az Aoxomoxoa felújított verziója az 50. évforduló alkalmából a napokban újra a boltokba került.

A Grateful Dead 1969-ben adta ki harmadik – a zenekar és a kor poptörténetében egyaránt kulcsfontosságú lemezét. Mégpedig érdekes mód akkor egyből két változatban – habár az akkori kísérletező hangulatú, a virággyermekek szabadságában élő művészi közegben ez sem lehetett annyira furcsa az akkori Amerikában.

AzAoxomoxoa címmel megjelent lemezt ugyanis kétszer is felvették, és az eredeti 1969-es megjelenést követően: 1971-ben is kiadták – immáron egy másfajta verzióban. Nem mellesleg: sok tekintetben ez lett a zenekar „abszolút elsők” albuma. A legfontosabb technikai újítás az volt, hogy ez lett a Grateful Dead eső olyan megjelenése – és egyben az egyik legelső zenei album a világon – melyet már tizenhat sávos stúdiómagnóval vettek fel.

Emellett ez volt az első olyan lemezük, melyet otthonuk: az akkori diákmegmozdulások és a hippi-mozgalom központjának számító San Francisco közelében lévő stúdióban rögzítettek; itt alkalmaztak először akusztikus feldolgozásokat, és itt dolgoztak először meghatározó zenésztársakkal is. De ne menjünk el a borítót díszítő festmény mellett sem: ezt jóval később: 1991-ben minden idők nyolcadik legjobb lemezborítójának választotta a Rollind Stone. A neves zenei szakmagazin amúgy a megjelenés idején az akkori életstílus hű lenyomataként méltatta azAoxomoxoa-t.

Komlós József JR