Kezdőlap Zenei élet Grateful Dead: The Grateful Dead

Grateful Dead: The Grateful Dead

Az ikonikus amerikai zenekar: a The Grateful Dead saját nevét viselő első albuma e napokban újrakevert változatban, CD-n került újra a lemezboltokba.

1965-ben – vagyis idén pontosan ötvenöt esztendeje alakult meg a kaliforniai Palo Altoban a hippi-mozgalom kultikus zenekara – a mozgalmat egyébként jóval túlélő Grateful Dead. Az évforduló kapcsán e napokban újra megjelenteti a Warner hanglemezkiadó a legendás amerikai zenekar három legelső korszakos lemezét.

Utazzunk hát vissza a boldogan ábrándos hatvanas évek végére a Grateful Dead-del! Éljük át újra az ikonikus banda legnagyszerűbb kiadványaival ezt a zeneileg is sorsfordító és meghatározó időszakot.2020. augusztus 28-án, a félévszázados évfordulóra a zenekar három albuma, a ’The Grateful Dead’ az ’Anthem Of The Sun’ (1968) és az ’Aoxomoxoa’ (1969), (1967) remaszterelt változata kerül újra a boltok polcaira.

A Grateful Dead – vagyis a Hálás Halottak – ezt követően a hatvanas évek végének és a hetvenes évek elejének egyik meghatározó zenekara vált: olyan kultikus bandává, amelynek neve hivatkozáséként még a korszakban született Hair című szupermusical egyik fődalának szövegébe is bekerült.

A debütáló hanganyagot mindössze négy nap alatt rögzítették 1967. januárjában, Los Angelesben – a pszichedelikus hullám kellős közepén előállva egy ütős rhythm and blues albummal.

Az ikonikus amerikai zenekar legelső albuma aztán rá két hónapra már meg is jelent 1967 márciusában jó kritikai visszhangokkal – és bár akkoriban csak a 73. helyig kúszott fel a listán, egy ikonikussá váló banda karrierje indult el vele. E lemezt negyven évvel később: 2007-ben a neves Rolling Stone Magazine az év negyven legfontosabb albuma közé is sorolta.

Komlós József JR