Kezdőlap Zenei élet Lou Reed: New York (deluxe edition)

Lou Reed: New York (deluxe edition)

Az ikon szelleme egy kivételesen elegáns és különleges kiadvánnyal tér vissza: 2020. szeptember 25-én Lou Reed legendás albuma: a ’NewYork’ deluxe változata kerül az üzletekbe.

A pazar kiállítású, exkluzív könyvet idéző kiadvány három CD-t, egy DVD-t és két 33-as fekete korongot is rejt egyszerre. Az első CD az eredeti album remaszterelt verzióját, a második az amerikai turné hangfelvételeit, a harmadik pedig demó felvételeket tartalmaz. A DVD-re az 1989-es albumbemutató turné montreali és New Yorki állomásának teljes koncertfilm anyaga felkerült. A dupla vinyl album pedig a sokkal dinamikusabb hangzást biztosító 180 gr 12” formátumban most először debütál. A korong exkluzív csomagolásban, limitált példányszámban jelenik meg.

A Warner hanglemezkiadó ezzel a huszonhat kiadatlan felvételt rejtő, ritkán láthatóan elegáns és gazdag kiállítású megjelenéssel emlékezik vissza a legendára, aki idén töltené be a hetvennyolcat – de októberben már hét éve lesz, hogy elhunyt. Lou Reed megtermékenyítő munkássága azonban máig élő hagyomány – mely az underground mozgalomtól az újhullámon keresztül egészen a ma alternatív rockjáig ível.

S e munkásság fontos állomása a New York címet viselő album, mely az évtized végén: 1989-ben jelent meg, Lou Reed tizenötödik lemezeként. Visszatekintve eléggé vegyes idők voltak akkoriban a popban, az újhullám már kifutott, a grunge még nem jelent meg, csak a metál jött fel meg a kilencvenes éveket meghatározó ócska műanyag pop.

Amennyire dögunalom volt 1988-89-ben zeneileg az az időszak, politika szempontjából annyira izgalmas: a világ – és nem csak Közép- és Kelet-Európában – egy új minőséget forrt ki, mindenfelé változások kezdődtek. Lou Reed – ez a komplex zenei és irodalmi világban élő művész pedig átérezte és lemezre vette ezt az akkori hangulatot – és ebből lett aztán egyik legfontosabb albuma: a New York.

Annyira jellemző Lou Red-re és az ő művészeti világára, hogy kereskedelmileg szokatlan időpontban, a karácsonyi vásár után, az év legelején: 1989. január 10-én jött ki New York című albumával – ráadásul egy olyan rock and rollos életérzéssel, mely fényévnyire volt az akkori trendektől. Lou Reed a saját útját járta a szokatlan hangzással, nem akart megfelelni senkinek – szövegeivel sem természetesen, melyekben elmondta véleményét az őt körülvevő eseményekről és szereplőkről.

A New York pontosan ezért lett bombasiker az undergriund/alternatív szcénában – és ezért vált klasszikussá. Az akkoriban megjelenő mértékadó kritika az év harmadik legjobb lemezének sorolta, és mai áttekintésben az összes nagy szaklap szuperlatívuszokban beszél róla – mely nemcsak Lou Reed egyik legjobb lemeze, de karrierjében is egy új fejezetet nyitott meg.

Komlós József JR