Kezdőlap Diákélet Nagy Noel ismét MEFOB aranyérmes

Nagy Noel ismét MEFOB aranyérmes

2020 áprilisában került volna sor a súlyemelők Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságára. A vírushelyzet ennek a sportágnak a megszokott körforgásába is beleszólt, mely eredményeként az eredeti időpont helyett a pótlásra 2020 szeptember 26-án került sor!

Egyetemünket a GAMF Műszaki és Informatikai hallgatója Nagy Noel képviselte, aki az egyetemi évei alatt számos neves bajnokságon vett részt köztük a Felnőtt Országos Bajnokságon is, ahol korábbanbajnoki címet nyert.

Hogy zajlott a felkészülés a pandémiás helyzet alatt?

Sajnos, mint sok sportág esetében, szinte lehetetlenné vált a felkészülés! Az edzések száma, helyszínének biztosítása nehéz volt minden sportolónak. Számomra az volt az egyedüli könnyebbség, hogy itthon apukámmal kialakítottunk egy helyet, ahol tudtunk erősíteni a karanténos időszakban is. Tehát a hely már adott volt, azonban elég tárcsánk nem volt itthon, viszont a Phoenix Mecanotámogatásából tudtunk beszerezni 1-1 plusz tárcsát, amivel már megfelelő súlyokon lehetett dolgozni.

Mennyire zavart bele a felkészülésbe a MEFOB több hónapos elcsúsztatása?

Mi mindig tudományos oldalát fogjuk meg a felkészülésnek. Ez annyit takar, hogy részletesen kidolgozzuk, eltervezzük a heteket egészen a versenyig. Alapozunk-erősítünk előre meghatározott súlyokon szériákon, majd verseny közeledtével technikázunk, gyorsítunk az utolsó napokon pihenünk és rákészülünk a verseny stresszre és végül beállítjuk a testsúlyt. A vírus átírta a felkészülést hisz változott a versen időpontja. Mindentől függetlenül mi édesapámmal erősítettünk-erősítettünk és erősítettünk hisz a legerősebb fog nyerni. Amikor biztos volt a verseny időpontja áttértünk a versenyfelkészülésre.

A versenyre rátéve, mit emeltél, mi lett a végeredmény?

Fogyasztanom kellett egy „keveset” a versenyre, mivel 73 kg-os súlycsoportban indultam. Figyeltem az étkezésre már hónapok óta, így tudtam tartani a súlyom és csak a verseny előtti nap kellett pár órát a szaunában töltenem.

A súlycsoportom versenye délben kezdődött, ami nem egy optimális számomra, mivel egyes típusú cukorbetegként kötött az étkezéseim száma és ideje, teli hassal meg nem lehet emelni. Szerencsére erre fel tudtam készülni előre és megoldottam a problémát.

A verseny szakítással kezdődik, ahol sajnos látszódott a kevés technikai edzés, viszont annyira kis súlyon kezdtünk, ami számomra kis súlynak számít, 110 kg-on, hogy sikerült teljesítenem, még ha ez a 3. fogásomig tartott is.

Ez azt jelenti, hogy majdnem a kiesés határán jártál?

Igen,pontosan.Ha a 3. fogás nem sikerült volna, nem lett volna összetett eredményem. Ezen a versenyen csak összetettben osztanak díjat. Természetesen mi ilyen szituációkra is készülünk. Gyakran olvasok sport pszichológia könyveket. Minden fejben dől el és végül sikeres gyakorlattal fejeztem be a szakítást!

Ezzel a szakítással ott voltam az élbolyban, jelenleg 3. ként, mivel az egyik ellenfelem 111-et míg a másik 110-et, de előttem emelte. Többi versenyző lemaradt, nem voltak már éremesélyes pozícióban.

A lökésnél megvártuk mit tudnak az ellenfelek. Én mentem ki a legkésőbb mivel a lemagasabb súlyon kezdtem. A 140 kg-os kezdőfogással könnyedén átvettem a vezetést, az ezüstérem már biztos volt. Viszont a 111kg szakító ellenfelemnek még volt egy fogása. A paraván mögött pihentem és figyeltem a hangokat mit kezd a súllyal. Sikerült neki így nekem a 142kg-ra kellett második fogásra menni a győzelemhez.

Maga a gyakorlat nagyon könnyű volt, technikailag nem volt a legszebb, de 3 fehér lámpát kapott ezzel megnyertem a 2. MEFOB aranyérmem. Számomra a verseny nem ért véget, hiszen volt még egy gyakorlatom.

Utolsó fogásnak egy nagy vízválasztónak számító 150 kg-ot kértem ki. Ezzel szerettem volna megalapozni a következő versenyek nagy súlyait. Könnyed felvételem volt a másfél mázsával, azonban a lökést elhamarkodtam, elhibáztam a gyakorlat kilökés részét. A következő versenyem a Felnőtt Országos Bajnokságlesznovember közepe felé ott már ennyit szeretnék lökni.

Utolsó félévedet töltöd az Egyetemünkön, merre tovább?

Ha minden igaz, még a következő MEFOB versenyen indulhatok és képviselhetem az egyetemet. Minden megy tovább, az edzéseket folytatom és a tanulmányaimat is. Sajnos jelenleg nincs a GAMF-on informatika jellegű MSc, ezért valószínű Szeged lesz az úti cél. Gratulálunk a remek eredményhez és sok sikert kívánunk!