Kezdőlap Zenei élet Neil Young: The Times

Neil Young: The Times

Új albummal jelentkezik a veterán country-csillag: Neil Young. A Warner hanglemezkiadó egyik legnagyobb élő legendájának legújabb korongja 2020. szeptember 18-án került a polcokra és hét dalt tartalmaz.

Hét dal huszonhét percben – régen, még a fekete lemezek idején az ilyen kiadványokat EP-nek nevezték az SP (kislemez) és az LP (nagylemez) köztes megoldásaként. Mindez csak azért jutott eszembe, mert még külső megjelenését – konkrétan a csomagolását tekintve is a 33-as korszak kiadványait idézi kicsiben ez a lemez.

Na meg azért is, mert nekem ez az egyetlen gitárral – meg esetleg egy szájharmonikával, Neil Young otthonában, a legegyszerűbb körülmények között rögzített felvétel az évtizedekkel ezelőtt stúdióban felvett, aztán évtizedekig dobozban pihenő és csak nemrégiben megjelentett „Hitchhiker” című albumának analóg hangzását és zeneileg minimalizált hangulatvilágát idézi.

A Covid-19 járvány és az azt kísérő kényszerű korlátozások okán ugyanis a másfél hónap múlva már hetvenötödik születésnapját betöltő kanadai rock-legenda is beszorult saját személyes világába – és ezt a „The Fireside Sessions” címmel közvetített online koncertekkel tette mozgalmasabbá. E koncertsorozat révén született meg ez a politikus hangulatú középlemez, melyre felkerült Bob Dylan egykori utcadal-himnusza: a „The Times Are A-Changin’” – is, erre utal a borítóra egyértelmű sajtószedettel kitett cím.

Amúgy az énekes nem csinált nagy hírverést – az új lemezt meglepetésnek szánta: azt megjelenése előtt alig néhány héttel jelentette be.

Az új albumon helyet kapott a „Looking For A Leader” 2020-as verziója is, amit a zenész egy igazán belevaló kihívással indított útjára, a szerzemény YouTube leírásában ugyanis felkérte az amerikai elnököt, hogy következő rendezvényén pörgesse ezt a dalt.„Ez a szám arról szól, hogy milyen érzéseink vannak ma Amerikával szemben”- mesélte Neil Young

Komlós József JR