Kezdőlap Zenei élet Thomas Dunford & Jean Rondeau: Barricades

Thomas Dunford & Jean Rondeau: Barricades

A két közismert korhű hangszeres egy teljes CD-re való műsort játszott fel a Versailles-i udvarban XIV. és XV. Lajos korában keletkezett darabokból az Erato/Warner új megjelenésén.

A korhű csembalójátékosként gyorsan komoly hírnevet szerzett Jean Rondeau még csak huszonkilenc, de olyan elismerő kritikai visszhangja van világszerte, mintha kétszer annyi lenne már. Az extravagáns francia ezúttal éppen csak három évvel idősebb honfitársával: a félig amerikai Thomas Dunford lantművésszel duóban vette fel tematikus lemezét – melyet az egykori Versailles-i udvar legnagyobb komponistáinak szenteltek.

Így aztán kettejük egyéniségén átszűrve hallgathatunk bele François Couperin, Philippe Rameau, Robert De Visée, Michel Lambert, Marin Marais, Marc-Antoine Charpentier, Jean-Henry D’Anglebert, és Antoine Forqueray kamarazenei sorozatainak részleteibe. Egy-egy darabban esetenként viola da gambán Myriam Rignol is közreműködik, hogy hármasban kísérjék Lea Desandre mezzoszoprán és Marc Mauillon bariton betétdalait.

Lea Desandre hangja itt is csodálatos, de ezen a végtelenül bájos, szinte a filozofikusan szép barokk kerteket idézőn megnyugtató hangulatú albumon természetesen a Thomas Dunford és Jean Rondeau duó viszi el a show-t: mégpedig az eredetiekből saját maguk által készített – de a korhű barokk praxis szellemében és a korabeli gyakorlatot pontosan követő – áthangszerelésekkel.

Jobbára ugyanis duóban halljuk az eredetiben szóló csembalóra – sőt szóló gambára írott műveket: az alapművekből ketten készítették el a maguk letétjeit basszuslantra és csembalóra. A végeredmény egy nagyon intim, finom hangzás lett; mondhatni, hogy általában az eredetieknél lassabb tempókkal, és olyan hangzásvilággal, mely nélkülözi az alapművekben esetlegesen fellelhető sarkosabb kontrasztokat, érdesebb hangokat – mégis némely esetben szinte nagyon is mainak, modernnek, sőt egyenesen filmzenésnek hat. Nomen est omen: ezek a rondeau-k, divertissiment részletek valóban szórakoztatnak – valami végtelen nyugalmat árasztva. A szépség önmaga egyszerűségében érvényesül és hat.

Komlós József JR