Kezdőlap Események Új, impozáns látványt nyújtó óvodát avattak Fülöpszálláson

Új, impozáns látványt nyújtó óvodát avattak Fülöpszálláson

Ünnepélyes keretek között avatták fel a napokban az új, három csoportszobás Mesevár Óvodát Fülöpszálláson, ahol az intézmény átadása mellett Gubacsi Gyula polgármester fontos mérföldkőnek tekinti a központi belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer megvalósítását is.

Új óvoda átadása

A tavalyi esztendő végén fejeződött be a három csoportszobás, energiatakarékosan üzemeltethető óvoda építése, amely közel 200 millió forintba került. A beruházásra 178 millió forint támogatást nyertünk a Bács-Kiskun megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán, a rendelkezésre álló összeget a kormány további 20 millió forinttal egészítette ki. Az intézmény udvarának kialakítása pedig a Magyar Falu Programban elnyert 5 millió forintos támogatásból valósult meg. A 75 férőhelyes óvodában külön tornaszoba, tálalókonyha, valamint kisegítő-helyiségek is helyet kaptak. A projektben elkülönített 7 millió forintból eszközöket, berendezési tárgyakat is vásároltunk. A beruházás megvalósításának köszönhetően ezentúl a pedagógusok egy minden igényt kielégítő, új épületben folytathatják a nevelőmunkát.

Elkészült a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer

Örömmel említhetem meg, hogy a településen befejeződött az Európai Unió támogatásával megvalósuló központi belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése. Az önkormányzat részére megítélt, vissza nem térítendő támogatás összege 115 millió forint volt. Az építés során megtörtént a Kiskunság tér – Solti utca – Bajcsy-Zsilinszky utca – Kossuth Lajos utca – Árpád utca – Erkel Ferenc utca – Ady Endre utca – Rákóczi utca nyomvonalon a csapadékvíz-elvezető árkok felújítása, illetve az ingatlanbejárók átereszeinek cseréje a kialakított záportározóig. A projekt keretében megoldottuk a község központjában levő utcákban a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukcióját is.

Egyéb beruházások

A régi óvoda épülete az átköltözés után sem marad kihasználatlanul, ugyanis egy helytörténeti kiállítás és egy rekreációs központ kialakítását tervezzük a megüresedett ingatlanban. Az udvaron pedig egy univerzális, a labdajátékokra alkalmas pályát és teljesen egyedi, szabadtéri erőnléti parkot szeretnénk létrehozni. Ezen fejlesztések mellett megújultak az autóparkolók és a járdák a polgármesteri hivatal, illetve az orvosi rendelő előtt. Az előbbit egy Leader-es pályázaton elnyert 5 millió forintból, az utóbbi fejlesztést pedig saját erőből valósítottuk meg. Folyamatban van továbbá az Egészségház fölött található szolgálati lakások felújítása, ahol a kivitelezés költségeit a Magyar Falu Program pályázatán elnyert 22 millió forintból finanszírozza az önkormányzat.

A közbeszerzési eljárás lezárását követően kezdődhet meg a szociális ellátó központunk és a Kurjantó iskola épületének teljes körű rendbetétele, ahol az intézmény felújítását és a közösségi tér kialakítását mintegy 90 millió forintból hajtjuk végre.

Elmaradt rendezvények

A fennálló veszélyhelyzet miatt szigorúan betartottuk az előírásokat és egyeztetve a helyi egészségügyi dolgozókkal, valamint a képviselő- testülettel, úgy határoztunk, hogy egyáltalán nem tartjuk meg a nagyobb nyilvános rendezvényeinket (csupán a civil szervezeteink rendezvényei kerültek lebonyolításra az idei évben). Elsődleges szempontunk, hogy vigyázzunk a helyi lakosság egészségére, ezért semmilyen felesleges kockázatot jelentő intézkedést sem tesz az önkormányzat.

Kép forrás: baon.hu