Kezdőlap Diákélet Az elhivatott testnevelőknek köszönhetően résztvevői csúcsot döntött a Magyar Diáksport Nap

Az elhivatott testnevelőknek köszönhetően résztvevői csúcsot döntött a Magyar Diáksport Nap

Közel félmillió gyermek sportolt a múlt pénteki diáksportnapon, és több mint négyszáz iskola rendezett előtteszabadtéri sportfoglalkozást az Open Streets Day alkalmából.

Soha nem látott akadályok nehezítették idén az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day – ESSD) megrendezését, azonban az elhivatott, lelkes testnevelőknek és intézményvezetőknek köszönhetően közel 1400 iskola ünnepelte meg a jeles napot, megmozgatva ezzel félmillió diákot. A szabadtéri mozgás fontosságát hangsúlyozó Open Streets Day (OSD) eseménybe idén először pedig közel négyszáz iskola kapcsolódott be, gyarapítva ezzel a gyerekek sporttal töltött óráinak számát.

Tegnap zárult a #BEACTIVE Európai Sporthét, amely a mozgás, a sport fontosságát, életünkre gyakorolt pozitív hatását igyekszik hangsúlyozni minden korosztály számára. A magyar iskolákatidén két jeles nap is segítette a téma feldolgozásában: az Európai Diáksport Napja, valamintegy új kezdeményezés, az utcai sportokat, a szabadtéri mozgást és az aktív közlekedést népszerűsítő, így az Európai Mobilitási Héthez is kapcsolódó Open Streets Day. A COVID-19 járvány okozta nehézségek sajnos minden iskolának, pedagógusnak hatalmas kihívásokat okoznak a sportfoglalkozások megszervezésében is, de a testnevelők erőfeszítéseinek köszönhetően szeptember második felében minden eddiginél több iskola csatlakozott a nemzetközi eseményekhez. A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) döntése értelmében – a rendkívüli helyzet miatt – az iskolák és a pedagógusokezúttalaz Európai Sporthét bármelyik napján, azaz szeptember 23. és 30. közöttbármikor megszervezhették a sportprogramokat – akár testnevelés órai keretek között is. Az aktív részvételhez a testnevelők elképesztő elhivatottságán túl hozzájárult az is, hogy az idei tanév rendjében hivatalos témanap lett a Magyar Diáksport Napja, így ezzel az ESSD-t mint páneurópai kezdeményezést tanórai, vagy egyéb foglalkozások keretei között tarthatják meg az iskolák.

 „Alapos előkészítéssel, osztályszintű csoportokra bontva, távolságtartást biztosító programokkal készültünk az idei Európai Diáksport Napjára” – nyilatkozta Tokai Norbert, a Gödöllői Török Ignác Gimnázium testnevelő tanára. „Előkerültek a floorball és tollasütők, a frizbik, a tornateremben akadálypályát rendeztünk be, igyekeztünk a gyerekek kedvenc testnevelés órai programjait elővenni, hogy ez a nap a mozgás öröméről szóljon.” A ráckevei Szent Imre Általános Iskola a Duna közelségét használta ki a sportnap megrendezésénél: „A mi fő programunk idén a sárkányhajózás volt, hiszen mindenképpen szabadtéri sportolást szerettünk volna biztosítani a gyerekeknek. Mivel az iskola épülete a Duna mellett helyezkedik el, adta magát az ötlet, és osztályonként evezni mentünk a gyerekekkel. Emellett pedig az iskola udvarán is lehetőséget biztosítottuk tanulóinknak a mozgásra, volt még akadálypálya, frizbi, asztalitenisz, és streetball.” – mondta el Kókai Dávid iskolaigazgató.

A Nemzetközi Kulturális és Sportszövetség (ISCA) által elindított Open Streets Day idén először került a magyar iskolákban meghirdetésre az MDSZ gondozásában, az Európai Diáksport Napja pedig az MDSZ kezdeményezéséből vált az elmúlt években Európa legnagyobb résztvevői számmal zajló diáksporteseményévé. A kedvezőtlen vírushelyzet az egész világon akadályokat állít a szabadidős, iskolai sportesemények megrendezése elé, ezért különösen nagy öröm, hogy itthon majd 400 iskola mozdult meg szeptember 20-i OSD-n, az ESSD-hez pedig közel 50 ország csatlakozott, a kontinensről kilépve például Chile, a Dominikai Köztársaság, Hong Kong és Makaó is rendeztek diáksport napi programokat.  A rendezvényekről készült fotók elérhetők az MDSZ flickr albumaiban: az Open Streets Day eseményről itt, az Európai Diáksport Napi eseményekről pedig ezen a linken.