Kezdőlap Zenei élet Beethoven: VII. szimfónia, III. Leonóra-nyitány – Ozawa

Beethoven: VII. szimfónia, III. Leonóra-nyitány – Ozawa

Odzava Szeidzsi, a kimagasló képességű japán karmester idén szeptember elsején töltötte be 85. életévét. A Decca most megjelent koncertfelvételével tiszteleg a mester előtt.

Az angol átírásban Seiji Ozawa-ként világszerte ismertté lett neve önmagáért beszél a komolyzenét kedvelők előtt: egy igazán eredeti karmester ő, aki a XX. századi hangrögzítés egyik ikonikus alakjaként köszön vissza ma is aktuális lemezeiről. Az egykoron Karajan, majd Bernstein által tanított és felkarolt japán fiatalemberből neves amerikai és európai zenekarok dirigense lett, számos díjjal elismert sztár – de ahogyan leginkább ma emlékszik rá a világ: huszonkilenc esztendőn keresztül a Bostoni Szimfonikusok zeneigazgatója.

Energikus, színekben gazdag tónusú vezénylése említett mestereit idézi, de Ozawa szívesen és tisztelettel emlékszik vissza japán mesterére, akinek személye részben a mi Kodályunkhoz mérhető, és akiről nyugaton ugyancsak kevesebben beszélnek; Japánban viszont maga a nyugati zene oktatásának egyik megalapozója.

Az 1902-ben született Hideo Saito saját érdeklődésétől vezetve ment az 1920-as 1930-as években Németországba: Berlinben és Lipcsében a kor legnagyobbjainál tanult nyugati zenét és pedagógiai módszertant. Hazatérve tanárként ezt a tudást adta tovább, a háború után pedig egy zeneiskolát is alapított kimondottan gyermekek képzésére. Hát így indult útjára először Motonan Iguchi és Hidekazu Yoshida segítségével, majd tanítványaival Saito géniuszától vezetve a Japánban a nyugati zene oktatása, mely aztán zenei gimnáziumokban, lányiskolákban, és felsőoktatási intézményekben teljesedett ki.

Ozawa maga is Saito zenei módszereivel, majd felfedezettjeként kezdett zenét tanulni – és már neves karmesterként is közeli kapcsolatban maradt a japán tanárlegendával egészen annak 1974-ben bekövetkezett haláláig. A tízéves évfordulóra emlékezve alapította meg Seiji Ozawa karmestertársával: Kazuyoshi Akiyamávala Saito Kinen Orchestrát – vagyis a Saito Emlékzenekart, mely először a mester egykori tanítványaiból és barátaiból állt össze, később pedig igazi professzionális együttessé alakult. A zenekar először Japánban alkalmi emlékkoncerteken lépett fel – de 1987-ben Ozawával első Európai turnéján is bemutatkozott. Ezt követően rendszeresen turnézni kezdtek Európában és Amerikában, napjainkra pedig a Saito Kinen Zenekar a világ egyik legelismertebb szimfonikus nagyzenekarává nőtte ki magát.

Seiji Ozawa vezényletével a karmester egyik kedvencét: Beethovent játszanak – a zeneszerző számára oly kiemelt jelentőséggel bíró VII. szimfóniát és a III. Leonóra nyitányt adták elő ezeken a 2016-ban és 2017-ben Japánban készült, remek hangzású koncertfelvételeken. A Saito Kinen Zenekar valóban gyönyörűen szól, Ozawa vezénylése – emblematikusan pálca nélkül – most is magával ragadó, és ez a szép alkalom egyedülálló módon kapcsolja össze Ozawa 85. születésnapját a dirigens életében oly nagy szerepet játszó Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulójával.

Komlós József JR