Kezdőlap Zenei élet Diana Krall: This Dream of You

Diana Krall: This Dream of You

Szeptember legvégére megjelent Diana Krall legújabb – sorrendben tizenötödik – albuma: a This Dream Of You.

A Verve/Universal hanglemezkiadó kanadai művésze napjaink egyik legsikeresebb és legnevesebb jazz-sztárjaként új megjelenését is alapos előkészületek és hosszas érés után adta közre. Három éve jelentkezett utoljára szólóalbummal, két esztendeje pedig Tony Bennettel készített sztenderdekből egy albumot.

Pedig a legújabb Diana Krall album felvételei nagyrészt röviddel a Turn Up the Quiet címet viselő előző album 2017-es megjelenése után készültek. Mielőtt azonban a stúdiómunka befejeződött volna, váratlan tragédia szakította félbe a munkálatokat: az év márciusában nyolcvanegyedik életévében elhunyt Tommy LiPuma producer, aki sok éven át Diana Krall-t alkotótársaként segítette– és mellette az énekesnő személyes jó barátja is volt.

A hirtelen jött gyász érthetően megakasztotta a lemez munkálatait, és csak ez év elején érezték úgy az alkotók, hogy eljött a folytatás ideje – amikor is nekiláttak befejezni az utómunkálatokat. A végső változat 2020 májusára készült el, a producer pedig maga Diana Krall volt.

Az új album nyitószáma LiPuma emlékét idézi; ez volt közös munkájuk utolsó befejezett darabja. Hangulatában pedig éppolyan melankolikus, visszafogottan intim hangszerelés került Diana Krall új albumára, amelyet a Turn Up the Quiet című, lemezén is hallhattuk – szinte mintha ez a megjelenés az előző közvetlen folytatása lenne.

A lemez anyaga ismételten nagy amerikai szerzők feldolgozásaiból állt össze: Bob Dylan címadó dalától Freed és Brown ’Singing” in the Rain’-jén vagy éppen Irving Berlin ’How Deep Is the Ocean’-ján át Vernon Duke ’Autumn in New York’-jáigszámos sztenderdet felvonultat a tizenkétszámos lemez.

Komlós József JR