Kezdőlap Zenei élet Dvořák és Suk Vonósszerenádok Anima Musicae Kamarazenekar

Dvořák és Suk Vonósszerenádok Anima Musicae Kamarazenekar

A Hungaroton és az Anima Musicæ Kamarazenekar „String Serenades” című – vonósszerenádokat bemutató – sorozata második megjelenésén a két – egymással előbb tanár-tanítvány viszonyba, majd később baráti és rokoni kapcsolatba kerülő – cseh komponista: Antonín Dvořák és Josef Suk egy-egy darabjának felvételével folytatódik.

 Dvořák op. 22-es számot viselő E-dúr vonósszerenádja mindössze tizenegy nap alatt készült el, ősbemutatójára 1876 decemberében került sor remek fogadtatással. Meglepő tudni, hogy a cseh mesternek a maga korában gyorsan ez lett legnépszerűbb darabja – a mában pedig kevés felvételt találunk belőle mondjuk IX. szimfóniájához, Gordonkaversenyéhez vagy éppen a Szláv táncokhoz viszonyítva.

Ezért is különösen friss és érdekes ez az új felvétel, Josef Suk még kevesebbszer felvett vonósszerenádjával párosítva. Suk tanára a Prágai Konzervatóriumban Dvořák volt, de kettejük kapcsolata jóval túlmutatott a tanár-diák viszonyon és jóval személyesebb aspektusa lett.

Suk ugyanis nemcsak közeli barátságba került mesterével, de később Dvořák lányát: Otylkát vette feleségül. A hegedűművészként és kamarazenészként is hírnevet szerző Suk 1892-ben írott darabja egyszeriben ismertté tette nevét. A kor több neves zeneszerzőjének – így Dvořáknak is élő példáként szolgáló, szinte intézményként tisztelt Johannes Brahms különösen nagyra értékelte e ma már szinte elfeledett szerenádot, és maga szorgalmazta kiadását a patinás Simrocknál.

Dohnányi és Csajkovszkij vonósszerenádjai után két kellemes, monarchiás, a XIX. század utolsó negyedének hangulatát megidéző cseh darabbal folytatódik tehát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicæ Kamarazenekar vonósszerenád sorozata. A Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018–2020 cím birtokosa – Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese, több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos hangverseny-helyszíneinek és fesztiváljainak állandó szereplője rangjához méltón ezúttal is kellemes perceket szerez hallgatóinak.

Komlós József JR