Kezdőlap Zenei élet Dvořák: Gordonkaverseny, átiratok gordonkaegyüttesre – Soltani, Barenboim

Dvořák: Gordonkaverseny, átiratok gordonkaegyüttesre – Soltani, Barenboim

Dvořák közkedvelt gordonkaversenyét hallhatjuk egy újabb kiváló felvételen a Deutsche Grammophon új megjelenésén; öt másik – csellózenekarra átírt – népszerű darabjával együtt.

Antonín Dvořák h-moll gordonkaversenye az egyik legnépszerűbb versenydarab – sok remek felvétel készült belőle már a mikrobarázdás hangrögzítés hosszú történetének folyamán is; most pedig egy újabb kimagasló lemezzel bővült tovább ez a sor. Kian Soltani a Daniel Barenboim vezényelte kiváló zenekar: a Staatskapelle Berlin társaságában rögzítette a művet.

A huszonnyolc éves, Németországban – de iráni családba született gordonkaművész mondhatni, hogy Barenboim felfedezettje; 2017 óta pedig a sárgacímkés patinás hamburgi hanglemezkiadó saját exkluzív művésze.

Kian Soltani négy éves kora óta zenél, tizenkét esztendősen pedig már Ivan Monighetti tanítványa lett a Baseli Zeneakadémián. Kimagasló képességeivel további ösztöndíjakat nyert, majd a 2013-2014-es évektől kezdődően egyre többször hívta fel magát különböző megmérettetéseken: a Helsinkiben, a Lettországban és a Horvátországban megrendezett csellista versenyeken is első lett, majd elnyerte a Leopold-díjat és tagja lett az Anne-Sophie Mutter Alapítványnak is. Végül 2017-ben a Lucerni Fesztivál Fiatal Művészeknek díját is átvehette, és aztán még ugyanebben az évben a Schleswig-Holstein Musik Festival Bernstein-díját is elhozta.

Kian Soltanit tehetségére Daniel Barenboim is felfigyelt, és meghívta az általa létrehozott West–Eastern Divan Orchestra keretébe, ahol aztán a nemzetközi zenekar első csellista lett. Barenboim tapasztalt szeme meglátta a nagy lehetőséget az ifjú csellistában, és mivel Dvořák csellóversenye Soltani régi kedvence volt, melyet már egy évtizede megtanult és játszott – a zenekari turnék és próbák során az idős maestróval külön dolgozhatott annak finomításán.

Kettejük közös munkája: Soltani finom és érzéki játéka, Barenboim most is ötletekkel teli, életteli vezénylése és „a másik” kiemelkedő berlini zenekar plasztikus, érzelmekben és színekben tobzódó játéka egy gyönyörű előadást hozott létre – melynek koncertfelvétele is élményszerű és jól sikerült.

Dvořák híres csellóversenye mellett külön zenei csemegéket is tartogat ez a nagyon jól sikerült album: Dvořák öt ismert kamaradarabját Kian Soltani szólójával és a Staatskapelle Berlin hat csellistájával hallgathatjuk meg. A Hagyj egyedül, a Hazatérés, az E dalra tanított anyám, és Az erdő csendje című dalok kizárólag gordonkákból álló együttesre – részint Kian Soltani által készített – átiratai mellett előadásukban felcsendül Az Újvilágból” szimfónia Largo tétele is; újabb külön szárnyaló perceket szerezve a hallgatóknak.

Komlós József JR